Verden

Likestillingen i verden går sakte

Det vil ta 131 år å få full likestilling mellom kvinner og menn i verden, ifølge rapport.

Arbeidet med likestilling mellom kvinner og menn i verden har stanset opp. Det viser rapporten Global Gender Gap Report. Den er laget av Verdens økonomiske forum (WEF).

Årsaken til at arbeidet har stanset, er flere kriser i verden.

---

Likestilling

  • Likestilling betyr at alle skal ha like rettigheter og muligheter i samfunnet
  • Ordet brukes oftest om likestilling mellom kvinner og menn

---

Likestillingen i verden har økt med 0,3 prosent det siste året. Saadia Zahidi er direktør i WEF. Hun sier noe må gjøres umiddelbart. Likestillingen øker ikke raskt nok, mener hun.

– De siste årene har vært preget av store framskritt for likestilling i verden, skriver hun.

Men framskrittene har blitt avbrutt av korona-pandemien. Den har påvirket kvinner og jenter i utdanning og arbeidsliv. Samt økonomisk og politisk, ifølge Zahidi.

Rapporten måler likestillingen i 146 land. Første rapport kom i 2006. Siden den gang har forskjellene på kjønnene minket med 4,1 prosent.

Island er best på likestilling i årets rapport. Landet er over 90 prosent likestilt, ifølge WEF. Norge er 87,9 prosent likestilt.

Etter Norge kommer Finland, New Zealand og Sverige. Tyskland, Nicaragua, Namibia, Litauen og Belgia er også på listen over de ti mest likestilte landene. Danmark er helt nede på 23. plass.

USA er på 43. plass. Kina på 107. plass. Afghanistan er helt nederst på lista.

Det vil ta 169 år å få økonomisk likestilling i verden, ifølge rapporten. Politisk likestilling vil ta 162 år. Men verden ligger godt an innenfor utdanning. I dagens tempo vil det ta 16 år å bli likestilt.

Raskere framskritt i likestilling vil ikke bare gjøre livene bedre for kvinner og jenter. Det vil også være positivt for økonomi og samfunn, skriver Zahidi.