Verden

Mange mistet retten til abort for ett år siden

Ett år har gått siden reglene ble endret. Mange delstater i USA har gjort det vanskelig for kvinner å ta abort. Dagen markeres av både de som er for og imot.

Ett år har gått. USAs høyesterett fjernet den føderale retten til abort. Etter det kunne delstatene bestemme reglene for abort selv.

14 delstater har gjort det nesten umulig for kvinner å ta abort. De er styrt av republikanere. Selv om meningsmålinger mener at folk har en annen mening. Amerikanere flest er for selvbestemt abort i de aller fleste tilfeller.

Statsminister Jonas Gahr Støre var en av dem som reagerte i fjor.

– Dette er vedtak som går imot hva flertallet i USA mener om abort, sa Støre da.

På ettårsdagen blir det markeringer i USA. Fra både de som er for og mot selvbestemt abort i USA.

Organisasjonen Women’s March skal demonstrere. Demonstrasjonen er i delstaten Washington. Organisasjonen jobber for kvinners rettigheter. Flere organisasjoner skal være med på markeringen.

– Vi vil løfte fram seirene vi har hatt det siste året. Men det er selvfølgelig en dyster dag for oss, sier Rachel Carmona. Hun leder organisasjonen.

Kamala Harris skal holde tale i Charlotte i North Carolina. Harris er visepresident. Hun skal snakke om en ny lov som vil beskytte retten til selvbestemt abort. Det er snakk om en nasjonal lov, ifølge Det hvite hus.

Slik Kongressen er i dag, ser det ikke ut som det kommer til å skje.

Republikanerne i North Carolina vedtok en ny lov nylig. Den forbyr abort etter 12 uker. 20 uker har vært regelen tidligere. Loven begynner uka etter visepresidenten har vært på besøk.

Andre organisasjoner er for abortloven. De kaller seg ofte «pro life». Blant annet organisasjonen Susan B. Anthony Pro-Life America. De startet nå et samarbeid med Kellyanne Conway. Hun var tidligere Donald Trump sin rådgiver.

Conway skal jobbe med republikanske kandidater, ifølge organisasjonen. Hun skal sørge for at de jobber videre med forbud mot abort.

Republikanerne er i flertall i Representantenes hus i Kongressen. Det sikret de seg under mellomvalget i november. Men de gjorde det dårligere enn forventet.

Det kan handle om saken om abort. Mange kvinner som støtter abort, stemte på Demokratene.

Saken kommer til å fortsette å være viktig i politikken fremover.


Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå