Verden

Advokater har forsvunnet én etter én

Hva har skjedd med advokatene i Belarus? Siarhej Zikratski er blant dem som flyktet.

Over 500 advokater i Belarus har sluttet. Det er bare siden 2020. Mange har flyktet til utlandet. Andre sitter i fengsel.

En av advokatene er Siarhej Zikratski. Han forlater Belarus. Noen har truet ham med fengsel.

Belarus har mange politiske fanger. Advokatene skulle tale deres sak. Men nå er de vekk, sier Zikratski.

– Det er katastrofalt, mener han. Zikratski er nå i et land i Vesten.

Det hjelper lite å være kjent. Ales Bjaljatski er fortsatt i fengsel. Han fikk Nobels fredspris i fjor. Bjaljatski soner ti år. Han skal ha forstyrret offentlig orden. Straffen er også for smugling.

Vital Brahinets var Bjaljatkis forsvarer. Han fikk en dom på åtte år. Dommen er for å ha oppfordret til aksjoner. En annen advokat måtte gi fra seg lisensen. Han får ikke jobbe som advokat.

Natalia Pintsjuk er kona til Ales Bjaljatski. Hun nekter å si navnet til advokaten sin. Da kan hun miste ham, frykter hun.

Pintsjuk sier hun er desperat. Hun har ikke hørt fra mannen siden mai. Da flyttet myndighetene ham til et annet fengsel. Der er de kjent for å være brutale.

– De holder ham isolert, sier kona til nyhetsbyrået AP. Hun tror myndighetene vil vise noe. At det ikke hjelper å ha vunnet en fredspris.

Svetlana Tikhanovskaja kjemper for ny ledelse i Belarus. Hun var med i valget i 2020. Da vant Aleksandr Lukasjenko i stedet. Tikhanovskaja måtte flykte. Også hun er dømt for ulike ting. Blant annet mener staten at hun er en trussel.

Forsvareren fikk ikke snakke med henne, sier hun selv. Også Tikhanovskaja sin mann er i fengsel. Han sa han ville bli president. Dagen etter kom de og pågrep ham. Kona har ikke hørt fra ham på tre måneder.

President Lukasjenko har snakket om advokater. De «må være under kontroll».

– En forsvars-advokat jobber i det offentlige. Han må følge loven. Ikke ytringsfrihet og andre friheter. Vi har fått nok av disse frihetene, sa Lukasjenko.

Siste utgave

På forsiden nå