Verden

Derfor brenner Frankrike

Presidenten ber om nytt krisemøte.

Frankrike raser. Natt til fredag var det mer uro. Årsaken er at politiet drepte en 17-åring. Nå har bråket spredd seg til hele landet. Fra Lille i nord til Marseille i sør. Bygninger og butikker brenner. Bråket er verst i Paris.

En bil i brann i Nanterre i utkanten av Paris torsdag. Foto: Michel Euler / AP / NTB

Hundrevis av mennesker raser, ifølge kanalen BBC. Noen kaster håndgranater mot politiet. Det skriver nyhetsbyrået AP. Politiet svarer med tåregass. Politiet har pågrepet 667 demonstranter. Bare i løpet av én natt. Tallet kommer fra Gérald Darmanin. Han er innenriksminister.

Politiet skjøt 17-åringen i en kontroll i trafikken. Det skjedde tirsdag. Gutten døde.

Politimannen som skjøt, er pågrepet. De har siktet ham for drap. Han er lei seg, ifølge forsvarer Laurent-Franck Lienard.

– De første ordene han sa, var unnskyld. Og det siste han sa, var unnskyld til familien. Det sier Lienard til TV-kanalen BFMTV.

Tusenvis av politifolk er på plass. President Emmanuel Macron ber om nytt krisemøte.

Den drepte tenåringen hadde opphav fra Nord-Afrika. De unge er sinte. Spesielt de som bor i områder med utfordringer.

Det har vært store sammenstøt mellom ungdommer og politi i Frankrike de siste dagene. Sinnet etter politidrapet på en 17-åring i Nanterre er spesielt stort blant ungdommer fra belastede områder i landet. Foto: Aurelien Morissard / AP / NTB

Macron skulle til Brussel fredag. Han avlyser. Regjeringen prøver å roe opprøret. I Clamart må folk holde seg inne om natten.

Sinnet sprer seg også til Belgia. Der gikk folk i marsj til støtte.

(©NTB)

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå