Verden

2023 kan bli tidenes varmeste år

Skogene i Canada brenner. I Europa må folk holde seg inne som følge av varmen.

2023 kan bli det varmeste året i verden noensinne. Eksperter advarer, skriver kanalen CNN. Britene har hatt sin varmeste juni noen gang. 15,8 grader i gjennomsnitt er ny rekord. Havene er varmere. Og temperaturen i verden i gjennomsnitt setter nye rekorder.

– Vi har aldri sett noe lignende i vårt liv, sier Carlo Buontempo til CNN. Han er direktør i Copernicus. De følger endringer i klimaet nøye.

I Sør-Europa svetter de. Mandag startet en hetebølge i sør i Spania. Der kan de måtte takle hele 47 grader. Avisa VG har snakket med norske Jan Magne Almenning. Han og kompisene er i Marbella i Spania.

– Akkurat nå sitter vi inne. Det er litt for varmt til å være ute, sier han.

Bildet viser en mann i Madrid som kjøler seg ned med vann.

Også i Hongkong har de hetebølge. Barn leker i fontener for å kjøle ned kroppen.

Kroppen vår tåler høy varme dårlig. Eldre, barn og syke skal være spesielt forsiktige. Tegn på heteslag er svimmelhet, kvalme og hodepine. Pulsen kan bli raskere, ifølge nettstedet NHI.no.

I slutten av juni fikk 2.000 pilegrimer heteslag. De feiret høytiden hajj i Saudi-Arabia. Der skal det ha vært 48 varmegrader.

Flammene stiger fra tretoppene i Donnie Creek i provinsen British Columbia 2. juli. Årets brannsesong i Canada er den verste noensinne, ifølge det canadiske skogvesenet. Foto: Noah Berger / AP / NTB

Canada strever med skogbranner. Årets sesong er en katastrofe. Store områder er brent bort. Mennesker må flykte hjemmefra.

– Sesongen for brann i 2023 er rekord på mange måter, sa Michael Norton. Han er direktør i det skogvesenet i Canada, skriver nyhetsbyrået NTB.

Årsaken er varmt og tørt vær. Canada vil oppleve varmt vær også framover. Landet vil trolig brenne både i juli og august.

Canada har hatt rundt 3.500 branner i skog og kratt. Det er bare hittil i år. Noen branner er ute av kontroll. Både USA og Europa merker røyken fra brannene.

Verden blir varmere og varmere. Jorden er 1,2 grader varmere enn på slutten av 1800-tallet.

Verdens-organisasjonen FN er sikker. Vi mennesker har skylda. Måten vi lever på varmer opp kloden. Biler, fly og industri slipper klimagasser ut i atmosfæren. Det forsterker oppvarmingen som allerede skjer naturlig.

Også fenomenet «El Niño» gjør verden varmere. Det heter opp overflaten i Stillehavet. Fenomenet skjer naturlig med to til sju års mellomrom. Forskerne sier at vi opplever «El Niño» nå. «La Niña» gjør det motsatte.

---

Fakta: Verden blir varmere

  • Flere land strever med ekstrem varme.
  • I Canada brenner skogene som aldri før.
  • Varmen har følger for mennesker, dyr og natur.

---Siste utgave

På forsiden nå