Verden

Indisk delstat nær borgerkrig

Den indiske delstaten Manipur er på randen av borgerkrig.

Manipur er fanget midt i en dødelig konflikt. To etniske grupper nekter begge å kaste våpnene.

Zuan Vaiphei er bevæpnet og forberedt på å drepe. Han er også forberedt på å dø. Vaiphei bruker store deler av dagen bak sandsekker. De bruker han for å beskytte seg.

Kun 900 meter unna ligger fienden gjemt. Også de er bevæpnet.

– Det eneste som krysser tankene våre er om de vil komme mot oss og drepe oss, sier han.

Slike hjemmelagde bunkere er det mange av i Manipur. Delstaten ligger nordøst i India. Det er delt i to av en usynlig grense mellom to ulike etniske grupper.

Gruppene hater hverandre. Det er de som bor i fjellet, og de som bor på slettene nedenfor.

Vaiphei underviste i økonomi for to måneder siden. Da nådde konflikten mellom gruppene bristepunktet. Blodbadet som fulgte var forferdelig. Tusenvis av indiske styrker ble sendt inn for å dempe urolighetene.

Styrkene kom tilbake med traumer av det de hadde sett.

Det har vært konflikter mellom etniske grupper i delstaten tidligere. Stort sett mellom kuki-stammen og meiteis-stammen. Kuki-stammen er kristen. Mens meiteis-stammen er hinduistisk.

Men ingen var forberedt på det som brøt ut i mai. Meiteiene krevde spesiell status for å kjøpe land i fjellområdene. De områdene er dominert av kukiene og andre stammegrupper i dag.

Sinte mobber og væpnede gjenger feide gjennom landsbyer. De brente ned hus og drepte sivile. Titusener av mennesker rømte fra hjemmene sine. Det forteller vitner til nyhetsbyrået AP.

Over 50.000 mennesker har flyktet til overfylte flyktningleirer. De som ble igjen for å kjempe ble drept. Enkelte ble slått i hjel eller halshugget. Flere sårede ble kastet inn i brennende hus.

Minst 120 er døde, ifølge myndighetene. Men tallet kan være høyere. Hæren er til stede i Manipur nå. Allikevel fortsetter kampene.

– Dette er det nærmeste noen delstat i det uavhengige India har kommet en borgerkrig noensinne, sier Sushant Singh. Han er seniorstipendiat ved Indias Centre for Policy Research og tidligere krigsveteran.

Indias statsminister Narendra Modi har vært stille om uroen i nesten to måneder. Delstatsregjeringen har forsikret at roen vil vende tilbake til Manipur. Nongthombam Biren Singh er førsteminister. Regjeringen og hæren hadde fått kontroll på volden, hevdet han 25. juni.

Men da han besøkte en frontlinje søndag var det nye sammenstøt igjen. Tre mennesker døde.

Meiteiene har lenge beskyldt kukiene. De er ansvarlige for narkotikaproblemer, mener meiteiene. De anklager dem for å ta imot migranter fra Myanmar.

Sorg og tragedie preger hundrevis av midlertidige flyktningleirer for kukier.

Kim Neineng og ektemannen levde i lang tid i fred i landsbyen Lailampat. Han dyrket åkeren, mens hun solgte varene de dyrket på et lokalt marked.

Bevæpnede mennesker kom mot landsbyen 5. mai. Da løp Neineng og varslet ektemannen. Han ba henne om ta seg av parets fire barn og rømme. Han lovet å bli igjen for å passe huset og kuene.

Neineng tok med barna til en flyktningleir. Et døgn senere kom flere av naboene hennes til leiren. De fortalte hva som hadde skjedd med ektemannen. Han ble drept på brutalt vis. Huset ble brent ned.

– Når jeg tenker på hans siste øyeblikk klarer jeg ikke forstå hva han må ha følt, sier Neining.


(©NTB)

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå