Verden

Første storstreik i bransjen på 63 år

65.000 skuespillere streiker i Hollywood. Det er den første storstreiken i bransjen på 63 år.

Skuespillerne krever mer penger. De har vært i strid med filmstudioer. Striden handler om lønn og rettigheter. Skuespillerne vil også ha garanti for at de ikke blir byttet ut med kunstig intelligens.

Det hele skjer i Hollywood, der mange skuespillere jobber. Hollywood ligger i Los Angeles i USA.

Kjente skuespiller stilte opp fredag forrige uke. De sto streikevakter utenfor Netflix og andre studioer.

Hundrevis av skuespillere marsjerte fram og tilbake foran bygning til Netflix. Samt strømmetjenestene HBO, Amazon og Paramount.

Manusforfattere fra fagforeningen Writers Guild of America har streiket i flere uker. Dermed har Hollywood sin første storstreik på 63 år.

Sag-Aftra er fagforbundet til skuespillerne. De startet streiken ved midnatt til fredag. 98 prosent av medlemmene stemte for streik.

Den norske skuespilleren Kristofer Hivju støtter de steikende skuespillerne. Han har blant annet spilt i den populære serien «Game of Thrones».

Hivju forteller at mye har endret seg med alle strømmetjenestene.

– Enten filmen eller serien blir sett av 500 mennesker eller 500 millioner mennesker, får du ikke noe bit av suksessen, sier han.

Hivju er ikke med i fagforeningen Sag-Aftra. Men han har vært med på flere produksjoner i Hollywood. Han sier streiken får store konsekvenser.

– På en måte legges alt ned. Mange prosjekter som jeg var i dialog om, er lagt på is.

Rune Temte er blant annet kjent fra «Captain Marvel». Han sympatiserer med streiken.

– Streiken var meldt og ventet, sier Temte.

Streiken får ingen umiddelbare følger for forbrukere, ifølge Temte. Filmer og serier som har premiere fra høsten av, kan komme til å bli utsatt.Siste utgave

På forsiden nå