Verden

Hvem vinner det spanske valget?

Spanjolene skal velge hvilket parti som skal styre landet. Siste meningsmåling viste at høyresiden lå an til å vinne. Søndag skal det avgjøres.

Søndag 23. juli skal spanjolene velge hvilket parti de ønsker at skal styre landet. Mange er spente, spesielt når det gjelder Catalonia-regionen.

Catalonia er en viktig region. De har 44 plasser i nasjonal-forsamlingen. Mange av dem som bor der ønsker også å være selvstendige fra Spania.

Derfor har en av kandidatene besøkt Catalonia flere ganger. Han heter Alberto Núñez og er leder for Partido Popular (PP). Han har sagt at han vil være statsminister for alle katalanere.

Han har også sagt at han vil snakke med de som ønsker å bli selvstendig. Om PP vinner valget, vil de mest sannsynligvis samarbeide med Vox. De er et parti som er til høyre i politikken.

Nåværende statsminister Pedro Sánchez har prøvd å roe situasjonen med Catalonia, uten hell. Sánchez er leder for arbeiderpartiet PSOE.

Mandag kom siste meningsmålingene før valget. De viser at høyresiden ligger langt foran de andre partiene. Det betyr at PP og Vox har store sjanser.

PP har alt fra 131 til 151 seter, av totalt 350 i nasjonal-forsamlingen, ifølge tallene. Det betyr at de trenger hjelp fra andre partier for å ta makta. Grensen for å få makta er på 176 seter.

En a dem PP kan samarbeide med er Vox. Tallene viser at de kan få 25 til 39 seter.

PP og Vox er begge partier som holder seg til høyre i politikken. Vox er mer høyrevridd enn PP.

Eksperter er redd for at om PP vinner, risikerer de å fyre opp gamle krangler med katalanske separatister. Dette gjelder spesielt om de velger å samarbeide med Vox.

Kilder: Nyhetsbyrået NTB, nyhetsbyrået AFP og kanalen NRK.

---

Kort om saken

  • Søndag 23. juli er det valg i Spania.
  • Spanjolene skal velge hvilket parti de ønsker at skal styre landet.
  • Eksperter er redd for at konservative partier skal vinne og starte konflikter.

---

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå