Verden

Kan dette gi svar på hvorfor skipet sank?

Den tolv tonn tunge delen fra Estonia er berget. Lederen for granskning tror nå de finner det sikre svaret på hvorfor skipet sank for 29 år siden.

Onsdag 28. september 1994 var ferja Estonia på vei fra Tallinn til Stockholm. 989 mennesker var ombord. Av disse menneskene døde 852 mennesker. Seks av disse var nordmenn. 137 overlevde.

Etter ulykken har flere forsøkt å finne ut av hvorfor skipet sank.

Nå har de som gransker ulykken hentet opp en del fra skipet. De håper den vil gi svar på hvorfor skipet sank. Det er baugrampen som er hentet opp. Den er 12 tonn tung.

Delen skulle egentlig bli hentet opp mandag. Men arbeidet ble utsatt da den måtte graves ytterligere fram for å unngå skade.

Klokka 2 natt til tirsdag ble den endelig berget opp fra vann, ifølge nyhetsbyrået TT. Den vil nå bli fraktet til Estland for videre undersøkelser.

Dette er tredje sommeren på rad at eksperter fra Sverige, Finland og Estland undersøker vraket. Den norske undervannsbåten bistår også.

Årsaken til at skipet blir gransket på nytt skyldes en dokumentarfilm fra 2020. På filmen fikk vi se to ukjente hull, inkludert en fire meter lang sprekk.

Filmskaperne trosset er dykkeforbud for å lage filmen.

Ifølge TT har granskerne nå med seg til land det materialet de håpet å få.

– Dette har gått bedre enn forventet. Og vi har klart å gjøre mer enn hva vi hadde våget å håpe på. Det sier Jonas Bäckstrand. Han leder granskingen og jobber for den svenske havari-kommisjonen.

Bäckstrand sier at arbeidet rundt båten er vanskelig. Området blir også sett på som en gravplass for de som døde da skipet sank.

Han tror ikke det blir nødvendig med mer dykking ned til vraket. Men sier det kommer litt an på resultatene som kommer fram.

Det finnes nå nok informasjon til med sikkerhet å si hvorfor Estonia sank, ifølge Bäckstrand.

– Til sammen tror jeg absolutt at dette kommer til å være nok, sier han.

---

Kort om saken

  • Onsdag 28. september 1994 sank ferja Estonia.
  • Årsaken til at det sank er fortsatt usikkert.
  • Nå sier de som leder granskningen av skipet at de kanskje kan ha funnet noe som hjelper de mot et svar.

---

Siste utgave

På forsiden nå