Verden

Flyselskaper sliter med passasjerer som oppfører seg dårlig

Flytrafikken har begynt å nærme seg normalen. Nå forventes det at rundt 4,35 milliarder passasjerer skal fly dette året, noe som nesten er rekord.

Flere som reiser fører også til flere problemer. Det viser tall fra flyindustriens organisasjon IATA.

Videoer av vulgære, fulle og voldelige folk er det blitt flere av. Ifølge IATA er det én episode med uregjerlige passasjerer for hver 568. flyging. Dette er tall fra 2022.

En uregjerlig passasjer er noen som oppfører seg dårlig på flyet. For eksempel røyker noen inne på flyet eller på toalettet. Noen vil ikke bruke sikkerhetsbelte. Noen nekter å respektere reglene for bagasje og plassering. Noen tar også med seg sin egen alkohol ombord.

Enkelte kan også bli voldelige, men dette skjer ikke så ofte. Det er ett tilfelle av vold for hver 17.200 flyging, ifølge tall fra 2022. Det er en økning på 61 prosent fra året før.

Årsaken til at folk kan bli sinte er forskjellige. Noen sier at det kan være som følge av at folk er stresset når de reiser. Eller som følge av at det er trangt og lite på flyet.

Andre ting som kan gjøre folk sinte, er forbud mot å røyke og misbruke alkohol på flyet.

– Vi ser mange flere sinte passasjerer. Det stemmer med det politiet sier om samfunnet generelt. Det sier John Franklin. Han er sikkerhetssjef for European Aviation Safety Agency (Easa).

Folk som jobber på flyet, må takle slike passasjerer. De har fått opplæring i hvordan de skal håndtere vanskelige situasjonen. De vet hvordan de skal forsvare seg om det blir nødvendig.

Hvis advarsler fra de som jobber på flyet ikke funker, kan de bruke plasthåndjern for å håndtere personen. Noen ganger kan kapteinen bestemme å lande flyet på nærmeste flyplass og be alle passasjerer om å gå av.

Noen land har strengere straffer for folk som oppfører seg dårlig på fly. For eksempel kan du i Frankrike få en bot på 10.000 euro for å ikke følge kabinpersonalets regler. Det tilsvarer rundt 112.000 kroner. Hvis du gjør dette flere ganger, kan boten bli dobbelt så stor.

Om noen fører til at sikkerheten på flyet blir dårligere, kan straffen bli enda høyere. Da kan du risikere å måtte betale en bot på opp til 75.000 euro. Det er rundt 840.000 kroner. Du kan samtidig få et flyforbud i fire år og fem års fengsel.

Flybransjen ønsker å endre noen av reglene. De vil at det skal bli lettere å straffe folk som oppfører seg dårlig. Akkurat nå er det loven i landet der flyet er registrert som gjelder. Det betyr at myndighetene i landet der flyet lander, ikke kan straffe passasjerer som oppfører seg dårlig.

---

Kort om saken

  • Flytrafikken har begynt å nærme seg normalen etter korona-pandemien.
  • Flere som reiser fører også til flere passasjerer som oppfører seg dårlig på flyet.
  • Noen ønsker å endre reglene, slik at det skal bli lettere å straffe folk som oppfører seg dårlig.

---

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå