Verden

Russland sier Nato forbereder seg på å bruke atomvåpen

Forsvars-samarbeidet Nato forbereder seg på å bruke atomvåpen mot Russland, ifølge Moskva.

Russland angrep Ukraina 24. februar 2022. Siden det har mange tusen soldater og sivile blitt drept.

Krigen har også ført til at forholdet mellom Russland og vestlige land har blitt verre. Spesielt forholdet til forsvars-samarbeidet Nato.

Mikhail Galuzin sier Nato forbereder seg på å bruke atomvåpen mot landet. Han er vise-forsvarsminister for Russland. Han har snakket med det russiske nyhetsbyrået Tass.

For to måneder siden plasserte Russland atomvåpen i nabolandet Belarus. Aleksandr Lukasjenko sa da at dette var viktig for å skremme vestlige land. Lukasjenko er Belarus sin president.

Samtidig har Vladimir Putin flere ganger truet Vesten med å bruke atomvåpen. Putin er Russlands president.

Det er en trussel Russlands tidligere president Dmitrij Medvedev også har gjentatt. Medvedev sitter nå som en del av det nasjonale sikkerhetsrådet. Det er et råd som blir ledet av Putin. De har sagt at de kan være tvunget til å bruke atomvåpen, om Ukraina klarer å ta tilbake områder.

Joe Biden har sagt at trusselen om atomvåpen fra Russland er ekte. Biden er USAs president. Men USA har likevel sagt flere ganger at de ikke har behov for å vise sine atomvåpenkraft overfor Russland. Dessuten er det ikke noen umiddelbare tegn som skulle tyde på at Russland har planer om å bruke atomvåpen, ifølge USA.

---

Kort om saken

  • Russland sier Nato forbereder seg på å bruke atomvåpen.
  • Russland har flere ganger truet Vesten med å bruke atomvåpen.
  • USA sier de ikke ser noen umiddelbare tegn til at det skal skje.

---

Siste utgave

På forsiden nå