Verden

USAs fattigste har det verst

Klimaendringene fører til at det blir varmere. For USAs fattigste blir det livsfarlig.

Været blir varmere og nye varmerekorder blir satt.

Denver er et av stedene som har hatt det veldig ille. Der har det vært rundt 40 varmegrader. Det ligger i Colorado i USA.

Ben Gallegos satt uten skjorte på verandaen sin og slo etter fluer, mens han prøvde å kjøle seg ned med en vifte. Gallegos, som mange andre, har ikke råd til klimaanlegg.

For å isolere huset sitt for sola dekker 68-åringen vinduene med madrasskum. På natta sover han nede i kjelleren. Han vet godt at høye temperaturer kan forårsake heteslag og død.

Gallegos er en tidligere murermester. Han lever på 1.000 dollar hver måned. Han sier drømmen om et klimaanlegg er langt unna.

– Det vil ta meg rundt 12 år å spare opp til noe sånt, sier han.

– Hvis det blir vanskelig å puste, må jeg bare dra til akuttmottaket på sykehuset.

Phoenix i Arizona har også hatt det veldig ille. Der har det vært 43 grader i 31 dager på rad. Ni mennesker døde under denne perioden. De fleste av dem hadde ikke et klimaanlegg som fungerte.

– Det er ganske enkelt, hete dreper. Det sier professor Kristie Ebi. Hun jobber ved University of Washington, som forsker på helse og hete.

– Når hetebølgen starter, kan det bli dødelig på bare 24 timer, sier hun.

Fattige og amerikanere som ikke er hvite er mest utsatt for varmen. Det viser en analyse fra Boston University.

Forskerne sier det er ganske store forskjeller.

Noen har enkle løsninger på air-condition. Men når det blir for varmt, betyr det lite, ifølge Melody Clark fra Kansas.

Da det ble varmere enn 38 grader, ble hun nødt til å dra til en ideell organisasjon for å få mat. Da klimaanlegget hennes ble ødelagt, kjøpte utleieren hennes en liten enhet for air-condition ved vinduet. Men det hjelper ikke når det er så varmt.

Derfor heller 45-åringen vann over håret, lager mat utendørs på en gassgrill og skrur av lyset. Om natten skrur hun på det lille kjøleanlegget og drar sengen inn på rommet der den er, for å sove.

Clark har også to tenåringer boende hjemme. Men hun sier de ikke klager.

– Vi dør ikke i varmen, sier hun.

USA har en egen ordning som skal gi penger til folk som sliter, slik at de kan kjøpe seg klimaanlegg. Eksperter sier at den ikke fungerer bra på alle.

Joe Biden har også laget en ordning for å hjelpe folk med strømregningen. Også den fungerer for dårlig, ifølge flere. Biden er president for USA.

Michelle Graff mener den kun når 15 prosent av dem som innfrir kravene for støtte. Hun jobber ved Cleveland State University.

– Derfor finner folk andre måter å holde ut på. Som å skru av klimaanlegget senere og la husene være varme, sier hun.

Når temperaturene blir høyere, blir det også dyrere for å kjøle ned. USAs fattigste er også de som er dårligst forberedt på varme.

Katrice Sullivan fra Detroit er en av de heldige som har klimaanlegg. Men strømregningene er så høy at hun ikke tør å ha det på hele tiden. Noen ganger bruker 37-åringen bilen for å kjøle seg ned.

– Noen mennesker som bor her, bruker alle pengene sine på mat, så klimaanlegg er ikke noe de har råd til, sier hun.

---

Kort om saken

  • USAs fattigste får det verst når det blir veldig varmt.
  • Flere ordninger er blitt laget for å hjelpe, men eksperter sier det hjelper ikke nok.

---