Verden

Drap før valget i Ecuador

Fernando Villavicencio ble drept i forrige uke. Han stilte som kandidat til å bli president i Ecuador.

Fernando Villavicencio drev valgkamp fram mot valget 20. august. Han ble beskyttet av politiet. Han hadde fortalt politiet om trusler fra gruppa Los Choneros. De er en kriminell gjeng.

Villavicencio hadde nettopp forlatt en skole hvor han holdt et politisk møte. Skytingen begynte da han satt seg inn i bilen.

– De avfyrte 30 til 50 skudd med maskingevær. Vi så sårede falle til bakken, fortalte Galo Valencio til journalister. Han er Villavicencios onkel.

Minst ni personer ble såret. Seks personer er pågrepet og varetektsfengslet. Alle er fra Colombia. En sjuende drapsmistenkt ble drept i en skuddveksling.

Gjenglederen Jose Adolfo ble flyttet til et fengsel med høy sikkerhet på søndag. Han blir kalt for «Fito». 4.000 soldater og politifolk hjalp til med å flytte han. Han skal ha truet Villavicencio.

«Fito» soner en dom på 34 år. Både for organisert kriminalitet, smugling av narkotika og drap. Villavicencio sa at «Fito» hadde truet han en uke før drapet.

Smugling av narkotika er vanlig i fengsler i Ecuador. Over 430 innsatte har blitt drept siden 2021.

Villavicencio var tidligere journalist. Han viste tydelig at han var imot korrupsjon.

Guillermo Lasso er president i Ecuador. Han innførte unntakstilstand etter i landet etter drapet. Drapet kan kobles til organisert kriminalitet, sa Lasso.

Villavicencio var en av åtte presidentkandidater. Han lå på femteplass på meningsmålingene. Andrea Gonzalez var kandidat til å bli visepresident. Hun har tatt over plassen til Villavicencio.


Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå