Verden

Kan ta flere måneder før Maui er trygt igjen

Skadene er store på Hawaii-øya Maui.

Nesten hundre mennesker er døde. Historiske bygg har brent ned. Brann har herjet på Hawaii-øya Maui.

Myndighetene advarer om at det ikke er trygt å komme tilbake. Det vil fortsatt være giftige partikler i bakken, luften og vannet i flere måneder.

Brannen førte til at hus, ledninger og biler eksploderte. Helsefaren etter brannen kan vare lenge etter at den er slukket. Den kan forurense luften og drikkevannet.

Hvor mange som døde av brannen er ikke kjent enda. Tallet forventes å stige, sier myndighetene. Hvor store miljøskadene er er heller ikke kjent enda.

Den historiske byen Lahaina ble nærmest utslettet i brannen. Brannen startet tirsdag i forrige uke.

Flere av bygningene som brant ned, var fra 1800-tallet. Ødeleggelsene har kommet på rundt 60 milliarder kroner.

Det kom aldri noen varsler om brannen, forteller overlevende. Folk har stilt spørsmål om hvor forberedt myndighetene var på en slik hendelse. Til tross for at øygruppen er særlig utsatt for natur-katastrofer. Slik som tsunamier, jordskjelv og kraftig storm.

– Vet du hvordan jeg fikk vite om brannen? Da jeg så det brant på den andre siden av gaten, sier Vilma Reed. Hun bor i Maui.

Det var lite vann i vannsystemet på øya, skriver avisa New York Times. Vanntrykket ble stadig svakere. Det ble ubrukelig mot flammene under arbeidet med å slukke brannen. Det forteller brannmannen Keahi Ho til avisa.

Statsadvokaten på Hawaii har varslet etterforskning av brannen.

Mer enn 2.700 bygninger ble enten skadd eller ødelagt av brannen. Det viser anslag så langt. Både folks hjem og historiske bygg.

Rundt 4.500 mennesker vil trenge et sted å bo etter at hjemmene deres brant opp.

Årsaken til brannen er ennå ikke kjent. Men orkanen Dora bidro til at brannen spredte seg med kraftige vindkast.

Advokater harbegynt å sende eksperter til Maui. De vil se om kraftledningene kan ha noe med saken å gjøre. Det melder nyhetsbyrået Bloomberg. Kraftledningene eies av selskapet Hawaiian Electric Industries.
Siste utgave

På forsiden nå