Verden

Krim-halvøya er både feriested og slagmark

Russere ferierer på Krim-halvøya. Samtidig vil Ukraina ta tilbake halvøya.

I 2014 tok Russland Krim-halvøya fra Ukraina. Det gikk ganske rolig for seg. Halvøya ligger viktig til. Spesielt for militæret til Russland. Og russerne koser seg på de varme strendene.

Men Ukraina vil ha Krim tilbake. De bruker både bomber og droner i kampen. Volodymyr Zelenskyj har sverget å ta halvøya tilbake. Han er president i Ukraina.

Russland har soldater og våpen på Krim. Slik har det vært i årevis. De kunne raskt ta områder sør i Ukraina i februar 2022. Da startet Russland full krig i Ukraina.

– Krim er vårt! ble et slagord i Russland. Men kun få land støttet at Russland tok Krim i 2014. Mange land var imot.

Krim ligger i Svartehavet. Russerne er opptatt av halvøya. De sikrer seg god kontroll fra Krim.

Ukraina fikk Krim i 1954. Den gang var både Russland og Ukraina en del av Sovjetunionen. Og lederen i unionen ville hedre et forent Ukraina og Russland.

Mye skjedde etterpå. Unionen falt sammen i 1991. Ukraina ble et selvstendig land. Og nå hadde de makta over Krim. Men russerne mener halvøya egentlig er deres.

Krim har en spesiell plass i hjertet til russerne. Det sier Sam Greene. Han er professor i russisk politikk. En del av årsaken er historiske hendelser. I tillegg har viktige personer brukt området som feriested.

Ukraina vil streve med å ta tilbake Krim. Det tror de fleste i Moskva i Russland, ifølge statsviter Tatiana Stanovaja. Selv om Ukraina angriper broen til Krim. I tillegg til krigsskip.

– Det skaper irritasjon, sier hun.

Men det er viktig for russerne å beholde Krim. Selv om de opplever militære tap. Ledelsen i Russland vil vise dette til folket sitt. Men også til land i Vesten, ifølge Stanovaja.

Vanlige russere ser ut til å bry seg lite. De drar til strender på Krim også denne sommeren. Turismen er likevel forandret. Flere hoteller og feriehus melder om ledige rom.

Siste utgave

På forsiden nå