Verden

Hvem får makten i Niger?

Juntaen i Niger har god kontroll på landet. Samtidig planlegger andre vestafrikanske land en mulig intervesjon.

Makten har blitt kuppet i Niger. President Mohamed Bazoum ble satt i husarrest sammen med kona og sønnen. Dette skjedde 26. juli. Den 30. juli ga Ecowa de som tok makten en frist.

Ecowas er en felles organisasjon for vestafrikanske stater.nOrganisasjonen sa at presidenten måtte få makten igjen innen én uke. Fristen gikk ut søndag 6. august.

Ingenting tyder på at de vil gjøre det. I stedet vil de stille ham for retten for høyforræderi.

Ecowas har laget en beredskapsstyrke. De skal stå klare til å rykke inn i Niger. Landenes forsvarssjefer skulle ha et møte i helgen. Det ble utsatt. De skal møtes i Ghana torsdag og fredag.

Nigeria, Benin, Senegal og Elfenbenskysten har sagt de kan bidra. Men ingenting har skjedd ennå. Kun Elfenbenskysten har sagt hvor mange soldater landet vil bidra med. Rundt 1.000 stykker, har de sagt. Til sammen trengs det nærmere 4.000, tror eksperter.

Vestafrikanske ledere som ønsker å bidra, møter motstand. Dessuten kan det være risikabelt å gå inn med militæret. Faren for å tape sivile er stor, advarer analytikere.

Ecowas sliter med uenigheter. Samtidig har juntaen som har tatt makten i Nigeria, brukt tiden godt.

– Juntaen har et godt grep om makten, sier Ulf Laessing. Han leder Sahel-programmet ved tankesmia Konrad Adenauer Stiftung.

Ecowas vil ikke risikere å utløse en blodig borgerkrig i et av verdens fattigste land, tror Leassing.

Kuppet blir sett på som et nederlag for USA og Frankrike. De har hatt en strategi i regionen. Landene har utplassert over 2.500 soldater. De har brukt mye penger på å hjelpe Niger militært.

Militærregimer har tatt over makten i både Mali og Burkina Faso. De har samarbeidet med Wagner. Det er en russisk gruppe for leiesoldater.

Niger har opplevd fire kupp siden 1960. Da ble løsrevet fra kolonimakten Frankrike. President Bazoum ble valgt til president i 2021. Han ble Nigers første demokratisk valgte leder.

USA og Europa har ikke så mye valg, ifølge Laessing. De vil måtte anerkjenne juntaen i Nigeria. Hvis de vil fortsette samarbeidet med landet.

Situasjonen i hovedstaden Niamey er for det meste rolig. Men av og til samler folk seg for støtte-demonstrasjoner. De støtter juntaen som har tatt makta.

De roper slagord mot Frankrike og vifter med russiske flagg. Juntaen har sikret seg en del støtte i befolkningen. Samtidig er situasjonen spent. Livet er blitt farligere for de som er imot juntaen, utlendinger og journalister.












Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå