Verden

Hvorfor styrtet flyet med Wagner-sjefen?

Jevgenij Prigozjin skal være død. Flyet hans styrtet. Men hva skjedde egentlig? Få vet for sikkert.

Wagner er en gruppe med leiesoldater. Jevgenij Prigozjin var regnet som sjefen. Nå skal han være død. Flyet han satt i, styrtet onsdag. Det var på vei fra Moskva i Russland til byen St. Petersburg.

– Selv i helvete vil han være den beste! Det sto i en melding på kanalen Gray Zone. Prigozjin har selv brukt denne kanalen på tjenesten Telegram. Det sto også at Prigozjin var død.

Wagner selv sier at sjefen er død. Det melder kanalen NRK. Men fortsatt er det noen som hevder at Prigozjin ikke var i flyet.

Gruppa med soldater har vært aktive i Ukraina. De har kjempet på russisk side. Men i juni skjedde det noe uventet. Jevgenij Prigozjin raste mot ledere i Russland. Han ba soldatene sine marsjere mot Moskva. Russlands president kalte Prigozjin for en forræder. Moskva gjorde seg klar til kamp. Så snudde soldatene. Prigozjin ville unngå blodbad. Han hadde fått til en avtale. De skulle slippe straff. Han selv skulle til Belarus. Likevel ble han sett både i Russland og i Afrika.

Onsdag styrtet et fly. Prigozjin skal ha vært om bord sammen med ni andre. Noen av dem var fra Wagner. Blant andre Dmitrij Utkin.

Var det en ulykke? Eller var det noen som skjøt flyet ned? Ingen vet helt sikkert. Russiske styrker gjorde det, mener organisasjonen ISW. De følger krigen tett. President Vladimir Putin ba dem gjøre det, tror de.

President Joe Biden i USA er lite overrasket.

– Jeg vet ikke sikkert hva som har skjedd. Men jeg er ikke overrasket, sa Biden. Lite i Russland skjer uten at Putin er innblandet, sa han videre.

USA er blant landene som hjelper Ukraina i krigen. De og andre land sender våpen og utstyr.

Også norske eksperter lurer på hva som har skjedd. Tom Røseth trodde ikke Prigozjin kom til å leve lenge. Røseth jobber ved Forsvarets høgskole.

– Han har vært det Putin mener er en forræder mot Russland. Og det har Putin tidligere sagt at han aldri tillater, sier han til nyhetsbyrået NTB.

Jevgenij Prigozjin ble født i St. Petersburg i 1961. Han har sonet ni år i fengsel. Men slapp fri da Sovjetunionen holdt på å bryte sammen. Det var i 1990.

Siden begynte han å jobbe med mat. Da skal han også ha møtt en ung Putin. Siden har de kjent hverandre. Et annet navn på Prigozjin er «Putins kokk».

I 2014 startet Prigozjin Wagner-gruppen. Det gjorde han sammen med Dmitrij Utkin. Wagner har hjulpet Russland i flere land.

---

Fakta: Wagner-gruppen

  • Wagner-gruppen er et privat selskap. De er leiesoldater.
  • Gruppa ble startet opp i 2014.
  • De har soldater i land som Syria og Libya.

---Siste utgave

På forsiden nå