Verden

India utforsker månens sørpol

India landet på månen onsdag. Nå har de begynt å utforske månens sørpol.

India landet på månens sørpol onsdag ettermiddag. Det er første gang noen har klart å lande der. Månens sørpol er full av fjell og dype kratre. Derfor er det vanskelig å lande der.

Flere har gratulert India med landingen. Blant annet Jonas Gahr Støre. Han er Norges statsminister.

– Gratulerer til India med å ha gjennomført en vellykket, myk landing på månens sørpol. En flott prestasjon, og et viktig steg i utforskningen av verdensrommet. Det skriver Støre på X/Twitter.

Vladimir Putin har også gratulert India. Han er Russlands president. Han sier landingen er imponerende. Og et viktig steg fremover for utforskning av verdensrommet.

Nå har India begynt å utforske overflaten. Det gjør de med en rover. Det er et fartøy som brukes til å utforske i verdensrommet. Roveren heter Pragyan. Det betyr «visdom» på språket sanskrit.

– Roveren er rullet ned på overflaten og India har tatt en tur på månen. Det skriver den indiske romfarts-organisasjonen (ISRO) på X/Twitter.

Roveren har seks hjul, og drives av solceller. Den skal kjøre rundt på månen de neste to ukene. Den vil sende bilder og vitenskapelige data til jorda.

Månens sørpol beskrives som et nytt territorium. Forskerne håper å finne frossen is der. Det kan ghør´ mulig å lage drivstoff. Det gjør de ved å skille ut hydrogen fra vannet. Forskerne håper å lage baser for mennesker på månen. På den måten kan vi bruke månen til å utforske andre steder i verdensrommet. Som planeten Mars og andre planeter.

---

Kort om saken

  • India landet på månens sørpol onsdag.
  • Det er første gangen noen har klart å lande der.
  • India har begynt å utforske overflaten. De håper å finne frossen is.

---


Siste utgave

På forsiden nå