Verden

Forfatteres mening om kunstig intelligens

Mange forfattere frykter konkurranse fra kunstig intelligens. Mens mange bruker teknologien til å få seg nye lesere.

Mange snakker om kunstig intelligens (KI). Det har blitt en del av hverdagen vår. Slik som når du bruker mobilen din. Stemme-tjenesten til Apple er kunstig intelligens. Den blir kalt for Siri.

KI kan ta over flere jobber. Noe av det KI kan gjøre, er å skrive. Så hva tenker forfattere om det? Noen ser på KI som en trussel. Fordi forfattere kan miste jobber.

Men også ta bort kreativiteten. Mens andre er mer positive. De tenker at KI kan hjelpe å lage nye historier

Organisasjonen Authors Guild sendte et brev i sommer. Over 10.000 forfattere støttet brevet. Brevet var til selskaper som jobber med KI. De ba selskapene ikke bruke forfatteres arbeid uten tillatelse.

– Jeg er skremt av kunstig intelligens, men også fascinert av den, sier Helen Phillips.

Hun har skrevet romanen «Hum». Boka handler om en kvinne som mister jobben. Hun mister jobben på grunn av KI. Phillips tror KI kan hjelpe oss å få mer kunnskap.

– Samtidig frykter vi at vi kan bli byttet ut av kunstig intelligens.

Flere forfattere vil gi ut bøker om KI i årene fremover. Samtidig bruker noen KI til å finne svar på spørsmål.

Sierra Greer har skrevet om bok som heter «Annie Bot». Den handler om en KI-kjæreste utviklet for en mann. Mens Amy Shearn har skrevet en bok som heter «Animal Instinct». Den handler om en verden der mennesker kan skape sin egen partner. De kan velge egenskaper fra forskjellige folk de møter på dating-apper.

Shearn ble nylig selv skilt. Da bruke hun selv dating-apper.

– Jeg tenkte på dette. Ville det ikke vært flott om du virkelig kunne velge? Du kunne tatt de beste delene av alle disse menneskene du møter, sier Shearn.

Andre forfattere skriver ikke om KI. De bruker det mens de lager bøkene.

Stephen Marche er journalist. Han brukte KI til å skrive novellen «Death of An Author». Han lot KI bruke inspirasjon fra mange kjente forfattere. Slik som Raymond Chandler og Haruki Murakami.

Mens verket «I Am Code» ble laget av et KI-program. Manusforfatter Simon Rich samarbeidet med to forfattere.
Siste utgave

På forsiden nå