Verden

Bekymret for korona

Verden har kanskje glemt korona litt. Mange land lar være å si ifra om dødstall.

Viruset korona endret livene våre i 2020. Tre år senere er WHO fortsatt bekymret. Vinteren nærmer seg. Og helse-organisasjonen ber land være på vakt. De bør vaksinere folk. Og de bør følge med på viruset.

Tedros Adhanom Ghebreyesus leder WHO.

Noen steder dør flere, sier han i en pressemelding. Det gjelder både i Midtøsten og i Asia. I Europa trenger flere hjelp fordi de blir alvorlig syke.

Likevel lar mange land være å si ifra om dødsfall. Det gjelder dødsfall der korona kan være en årsak. Bare 43 land gir beskjed, ifølge WHO. Bare 20 land forteller om antall folk på sykehus. 194 land er med i WHO.

Flere virus sprer seg. Ikke bare korona. Folk får influensa og RSV-virus. Derfor er det så viktig med vaksine og testing. Det sier epidemiolog Maria Van Kerkhove.

Flere hundre tusen er på sykehus. De har korona, ifølge WHO.

Nylig fant Sverige og andre land en ny variant av korona. Også Norge fant den i vann fra avløp. Varianten er endret fra andre typer av viruset.

Noen få hundre personer kommer til å dø i Norge. Det sier Preben Aavitsland til nyhetsbyrået NTB. Han er overlege ved Folkehelse-instituttet. Han snakker da om vinteren som kommer. Legen forventer en ny bølge med korona.

Han er likevel lite bekymret for vinteren.

– Det er normalt at det kommer nye varianter, sier han. Eldre og syke personer er mest i fare. De kan få en ny dose med vaksine, sier overlegen.

I USA vil de be folk ta en ny dose vaksine. I august var det fortsatt lite smitte i landet. USA vil også anbefale vaksine mot influensa.

Virus har ført til mye død og lidelse i historien. Både influensa, hiv, polio og meslinger kommer av virus. Men vaksiner har hjulpet verden med å ta kontroll. Virus kan også være helt ufarlig. De kan gi folk lette forkjølelser og vorter.Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå