Verden

Deler hemmeligheten til et langt liv

Noen personer blir langt over 100 år. De blir ofte spurt om hvordan de klarer å leve så lenge.

Nå er det flere personer over 100 år i Japan. Tallet er for første gang over 92.000 mennesker. Det er flest kvinner som blir så gamle. 88 prosent av alle på 100 år eller mer i Japan er kvinner, ifølge tall.

Det er 53. år på rad at det settes ny rekord i antall hundreåringer i Japan. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Vi blir flere eldre over hele verden. Noen lever ekstra lenge. Slik som María Branyas Morera på 116 år. Hun har vært den eldste personen i verden siden 17. januar 2023.

Morera har levd gjennom to verdenskriger. I tillegg til den spanske borgerkrigen og en pandemi i 1918. Nyligere har hun også levd gjennom korona-pandemien. Det skriver avisa The Guardian.

Når folk når en viss alder, pleier de å bli spurt om hvordan de har blitt så gamle. Dette sier Morera til Guinness rekordbok:

– Orden, ro og god kontakt med familie og venner. Kontakt med naturen og ingen bekymringer.

Morera ble født i San Francisco i USA. Hun har bodd på sykehjem i Spania de siste 22 årene.

Hun mener også at å bli så gammel handler om å være heldig. Med både flaks og gode gener. I tillegg har hun vært positiv. Et tips er også å holde seg unna giftige mennesker, sier Morera.

Ruth Sweedler mener også at å være positiv er viktig. Det forteller hun kanalen CNBC. Sweedler er 103 år gammel.

– Hold kroppen og hodet ditt i god form, sier Sweedler til kanalen.

Hun og søsteren går ofte tur. Å ha god kontakt med mennesker er også viktig, sier hun.

BBC News snakket med Ada Daniel da hun ble 108 år gammel. Hun bor på et hjem for eldre i England. Daniel fikk nesten 300 kort på bursdagen sin. Men 108-åringen har ikke barn.

Det sier hun er noe av årsaken til alderen hennes.

– Jeg spurte henne hva hemmeligheten hennes var en gang. Hun sa at det var å ha hunder, ikke barn, sier Kelly Goucher. Hun er sjef for hjemmet Daniel bor i.

Lucile Randon var den eldste personen i verden før Morera. Hun døde tidligere i år. Randon ble 118 år gammel.

Hun ble født i Frankrike 11. februar 1904. Randon ble katolikk som 19-åring. Hun ble nonne i en alder av 40 år. Randon tok navnet søster André i 1944.

Hun skal ha drukket et glass vin hver dag, fortalte en ansatt fra hjemmet hun bodde på. I tillegg koste hun seg med sjokolade av og til. Det skriver Guinness rekordbok.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå