Verden

Sverige jakter på denne mannen

Volden øker i Sverige. Kriminelle angriper hverandre. Og mindreårige dreper hverandre. Rawa Majid spiller en viktig rolle i det hele. Han er kjent som «Den kurdiske reven».

Rawa Majid er 37 år gammel. Han er kjent i kriminelle miljøer i Sverige. Det har han vært i flere år.

Familien hans kom som flyktninger fra Irak. Som tenåring drev Majid en iskiosk sammen med moren sin. Det var i byen Uppsala.

Han fikk sin første dom da han var 19 år. Han ble funnet skyldig i innbrudd og smugling av sigaretter. Dette var starten på en lang kriminell karriere.

Politiet fant kokain i Majids garasje. Det var tre år etter hans første dom. Kokainet var fra Nederland. Majid fikk åtte og et halvt år i fengsel.

Han var blant en gruppe unge i Uppsala som det gikk galt med veldig tidlig. Det sier Tom Placht. Han var tidligere forsvareren til Majid.

– Noen av dem kunne man snakke med. Og bidra til å presse i riktig retning. Men andre kunne du ikke snakke til i det hele tatt. Han tilhørte den siste gruppen, sier Placht.

Majid slapp ut av fengsel i 2015. Kort tid etter fikk han en ny dom. Denne gangen for medvirkning til kidnapping og grov vold. Han ble løslatt på prøve i 2018. Da hadde han ett år igjen av straffen sin. Få måneder senere fikk han forlate Sverige. Kriminal-omsorgen mente han var utsatt for trussel.

Han kom aldri tilbake til Sverige. I dag er han tyrkisk statsborger. Det har han blitt ved å investere i landet.

Majid leder nå et stort kriminelt nettverk fra Tyrkia. Det er ifølge svensk politi. Han er etterlyst internasjonalt for flere ting. Blant annet planer om drap. Samt grove brudd på narkotikaloven.

Foreldre til kriminelle fiender har blitt drept. Det samme har foreldre til tidligere venner blitt. Tilfeldige folk er også blitt drept. De ble forvekslet med andre.

Barn er hyret inn som leiemordere. De får betalt for å drepe. Andre mindreårige er blitt drept.

Bomber har eksplodert på adresser. Adressene knyttes til medlemmer av kriminelle gjenger. Det blir ofte skutt mot biler og bygninger. Og noen ganger mot unge menn på gata fordi de går med «feil» jakke.

Majid har en viktig rolle i det hele. Det er svensk politi sikre på. De har fulgt med på meldings-tjenesten Encrochat. Der kunne de se på hvordan brudd på loven ble planlagt. Og utført.

Meldingene avslørte hvordan Majid organiserte handel med narkotika. Bilder i sosiale medier viser bunker med pengesedler. Og dyre klokker fra Rolex.

Majid er kjent som Den kurdiske reven. Politiet har gjort beslag i kokain, amfetamin og cannabis flere steder. Det er narkotiske stoffer. Disse var merket med symboler av en rev.

Medlemmer av kriminelle gjenger hadde ringer. Ringene hadde også symboler av rever. Det var for å vise lojalitet med Majid og gjengen hans. Den er kjent som Foxtrot-nätverket.

Mange er blitt pågrepet og fengslet. Majid er etterlyst gjennom Interpol. Det er en internasjonal organisasjon. Den jobber for å stoppe organisert kriminalitet.

Foxtrot-nätverket organiserer smugling av narkotika. Ikke bare i Sverige, men også i andre land. Det er ifølge svensk politi. Majids gjeng samarbeider også med flere kriminelle nettverk i Sverige.

Majids bande har vært i krig med Dalennätverket siden i fjor. De holder til sør i Stockholm. De ledes av Mikael Tenezos, ifølge politiet. Tenezos har kallenavnet Grekeren.

De to gjengene ble enige om en slags våpenhvile i sommer. Det er ifølge kanalen SVT. De ble enige om å ikke angripe hverandres slektninger.

Men nå har det blitt mer vold i området rundt Uppsala. Det knyttes til en splittelse i Foxtrot-nätverket. Tidligere venner har angrepet hverandre. Og hverandres familie-medlemmer.

---

Kort om saken

  • Det har blitt mer vold og kriminalitet i Sverige.
  • Rawa Majid leder et stort kriminelt nettverk fra Tyrkia. Han kalles Den kurdiske reven.
  • Majid spiller en viktig rolle i det hele, ifølge politiet.

---


Siste utgave

På forsiden nå