Verden

Har hentet prøver fra en asteroide

Nasa har hentet prøver fra en asteroide til jorden for første gang.

Sonden Osiris-Rex har tatt prøver fra Bennu. Bennu er en asteroide. Ferden har tatt sju år. Kapselen landet i Utah i USA på søndag.

Det er første gang Nasa har hentet prøver fra en asteroide. Nasa er en amerikansk romfarts-organisasjon.

Osiris-Rex er et romfartøy som har reist uten mennesker.

– Osiris-Rex-kapselen har landet med prøver om bord. En ferd på milliarder av kilometer er avsluttet, sa Nasas kommentator. De holdt en sending under landingen.

Etter landingen begynte undersøkelsene. Forskere fløy ut med helikoptre. De undersøkte sonden. Så tas den med til et «rent rom». Der skal beholderen med prøvene åpnes.

Forskere skal jobbe med prøvene i mange år. Målet var å hente minst 60 gram materiale. Det er ikke kjent hvor mye Osiris-Rex fikk med seg ennå. Men det kan være så mye som 250 gram.

I så fall er det mer enn japanske forskere har fått. De har gjort det samme tidligere. Japan fikk med seg rundt en teskje materiale.

Osiris-Rex nådde Bennu for tre år siden. Den har fått med seg støv og små steiner fra asteroiden.

Prøvene skal flys til et nytt laboratorium på mandag. Det skal til Johnson Space Center i Houston. Der er det lagret mange kilo månestein allerede. Det er fra Apollo-programmet for over 50 år siden.

– Åpningen av beholderen i Houston vil bli sannhetens øyeblikk, sa Dante Lauretta før landingen. Han er sjef for prosjektet. Han jobber ved University of Arizona.

Universitetet jobber sammen med Nasa.

Prøvene kan gi informasjon fra en tid for lenge siden. De kommer fra da solsystemet ble laget. Det er 4,5 milliarder år siden.

Bennu går i bane rundt sola. Asteroiden er nå 81 millioner kilometer fra jorda. Osiris-Rex har reist rundt 6,2 milliarder kilometer.

Bennu kan komme farlig nær jorda i år 2182. Kanskje så nær at den kan krasje. Derfor er disse prøvene viktige, sier Lauretta.

Osiris-Rex skal fortsette reisen. Neste stopp er asteroiden Apophis. Den skal være fremme i 2029.


Siste utgave

På forsiden nå