Verden

Kvinner fra Grønland saksøker Danmark

Kvinnene fikk satt inn spiral som unge. Uten å samtykke til det. Nå saksøker de den danske staten.

67 kvinner på Grønland saksøker den danske staten. Kvinnene fikk prevensjon som unge. De fikk satt inn spiral av danske leger. Uten samtykke.

Kvinnene krever 300.000 kroner hver. Det skriver Danmarks Radio.

Rundt 4.500 jenter og kvinner skal ha fått spiral på Grønland. Det skjedde på slutten av 1960-tallet. Ønsket var at det ikke skulle bli for mange folk på Grønland.

På Grønland beskrives det som et traume. Noen kaller det et mulig folkemord. I Danmark kalles det en feil. Skandalen sier noe om Danmarks makt som koloni.

Barn ble tvangsflyttet. Kvinner fikk prevensjon uten å vite om det. Den mørke historien kommer på nytt ut i lyset.

En kvinne har snakket med avisa DR. Hun fortalte sin historie. Kvinnen fikk spiral av en dansk lege i Maniitsoq i 1976. Uten at hun valgte det selv. Hun var kun 14 år gammel.

– Jeg kunne ikke kjempe imot. Jeg var lært opp til å ikke si nei til myndighetene. Jeg skulle ønske at jeg hadde gjort det, sier grønlandske Naja.

Hun fortalte om situasjonen for første gang for et par år siden. Hun lurte på om hun var alene. Det var hun ikke.

Kvinner og jenter fikk spiraler mellom 1960 og 1991. Mange ga ikke samtykke. I flere tilfeller fikk ikke foreldrene vite det. Flere oppdaget først spiralene etter flere tiår.

Grønland var en dansk koloni i 230 år. I tiden etter krigen ville de bli avkolonisert. Men Grønland ble ikke avkolonisert på «vanlig» måte.

I 1953 ble Grønland et dansk fylke. Øya fikk selvstyre i 1979. I 2009 fikk de selvstyre på flere området. Mange dansker dro til øya på 50-tallet. Da så grønlendere at de to folkegruppene ble behandlet forskjellig. Det sier Ebbe Volquardsen. Han er lektor ved et universitet i Grønland.

Samtidig fikk flere barn i Grønland. Mange barn ble født uten at foreldrene var gift. Det synes danske myndigheter var et problem. Derfor startet «sprial-kampanjen» i 1966.


Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå