Verden

Overgangen mellom Gaza og Egypt er åpnet

Rafah-overgangen er åpnet og folk kan komme seg bort fra Gaza. Men det gjelder kun enkelte.

---

Ekstra kort og klart

  • Rafah-overgangen mellom Egypt og Gaza åpnet onsdag.
  • Rundt 500 personer skal få komme seg ut fra Gaza.
  • Det gjelder ikke alle, men de som står på en liste.
  • De fleste har utenlandsk pass eller er veldig skadd, og trenger hjelp.

---

Lørdag 7. oktober gikk Hamas til angrep på Israel. Mange israelere ble drept. Israel svarte med å gå til angrep på Hamas, som styrer på Gaza. Tusenvis er døde og mange er dem er barn.

Siden krigen startet har palestinere forsøkt å komme seg ut fra Gaza. Det har de ikke fått til. Den eneste overgangen de kan bruke er den til Egypt, som heter Rafah.

Onsdag åpnet Egypt overgangen. Men kun for palestinere med utenlandsk pass, og for de veldig skadde. Det sier flere medier onsdag morgen. Kanalen NRK har fått en egen liste med folk som får komme seg over. De sier at det gjelder folk fra Japan, Østerrike, Bulgaria, Indonesia, Jordan, Australia, Tsjekkia og Finland.

Qatar er landet som skal ha forhandlet fram dette, ifølge flere medier.

Det er første gang siden 7. oktober at folk får forlate Gazastripen. Direktesendte bilder fra Al Jazeera viser at folk kommer seg over til Egypt.

Flere medier tror at rundt 500 mennesker kommer seg over grensa onsdag. Det sier både nyhetsbyrået AFP og nyhetsbyrået Reuters. Hvor lenge grensa skal være åpen, er fortsatt usikkert.

Al Jazeera skriver om at situasjonen på grensa er kaotisk. Mange av de som vil dra, er ikke på listen over navn som får dra, ifølge kanalen.

Norges utenriks-departement (UD) ber norske borgere vente med å dra til Rafah. Årsaken er at UD ikke har fått beskjed om at norske borgere kan krysse grensa enda. Det er rundt 200 norske borgere inne på Gaza.

Mads Gilbert mener dette er et spill for galleriet. Han er en norsk lege og hjelpearbeider. Han har forsøkt å komme seg inn til Gaza en god stund, uten hell.

– Rafah er egentlig helt stengt. Åpningen vi nå ser er usikkert om vil gi tilgang til annet enn helsefolk fra Egypt, sier han til NRK.

Ambulanser og lastebiler står klare på Egypt sin side av grensa. Men så langt har få ambulanser fått lov til å passere.

Situasjonen på Gaza blir verre og verre for hver dag. Over 8.300 personer er drept, viser tall fra helse-departementet til Palestina mandag. Det er rundt 3.500 barn blant de drepte. Tallene er ikke bekreftet av andre. Men verdens-organisasjonen FN bruker ofte tallene de ser fra helse-departementet.

Kilde: nyhetsbyrået NTB, kanalen Al Jazeera og kanalen NRK.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå