Verden

Forbereder seg på vulkanutbrudd

En by er evakuert på Island. De frykter vulkanutbrudd. – Det kan starte når som helst, sier Islands meteorologiske institutt.

Island frykter vulkanutbrudd. Det er sannsynlig at det kan komme et utbrudd i nær fremtid. Det sa Islands meteorologiske institutt lørdag.

– Vi håper på det beste. Men vi forbereder oss på det verste, sa Gudni Johannesson søndag. Presidenten holdt tale til folk i Hallgrímskirkja. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Folk i byen Grindavik ble evakuert fredag kveld. Byen ligger på Reykjanes-halvøya. Det har vært flere tusen jordskjelv i området den siste tiden.

Det er mye magma under byen. Det er en magma-tunnel på 15 kilometer, skriver avisa Aftenposten. Når magma strømmer ut på overflaten, kalles den lava.

All magmaen har ført til flere tusen jordskjelv. Situasjonen er dramatisk, sier Børge Johannes Wigum til avisa VG. Den norske geologen har bodd i Reykjavik i over 30 år.

– Magma-tunnelen ligger nå en og en halv kilometer under Grindavik. I verste fall kan en sprekk åpne seg midt i byen, sier Wigum til avisa.

En liten gruppe i Grindavik fikk hente ting på søndag. De skal bestemme om flere får gjøre dette på mandag, sier Víðir Reynisson til kanalen RÚV. Han leder sivilforsvaret.

– Vi vet fortsatt ikke om det blir et utbrudd i Grindavik. Hvis det skjer, vil vi håndtere problemet, sa presidenten.

Et utbrudd i 2010 gjorde at mange ikke fikk tatt fly. De ble «askefast». Det skjer neppe igjen, skriver avisa Børsen. Vulkansk aske kan skade flymotorer. Norge og Storbritannia er utsatt for aske fra Island.

Likevel har det skjedd mye på 13 år. Ved et større utbrudd kan flyplasser i Island måtte stenge. Men det er tvilsomt at det går utover fly i Europa, skriver avisa.

---

Kort om saken

  • Det har vært flere tusen jordskjelv på Island.
  • Det er mye magma under bakken.
  • Magma blir til lava når det kommer over bakken.

---Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå