Verden

Valget i Argentina: Her er kandidatene det står mellom

Javier Milei vil forby abort og gjøre det enklere å selge organer. Nå kan han bli president i Argentina.

22. oktober skulle folk i Argentina velge ny president. Ingen av kandidatene fikk 45 prosent av stemmene. De to med flest stemmer kjemper mot hverandre i en ny runde.

Runde to av valget er søndag 19. november. Da skal argentinerne stemme på hvem av de to kandidatene de vil ha som president: Sergio Massa eller Javier Milei.

Landet er i en kraftig økonomisk krise. Varer og tjenester er blitt ekstremt mye dyrere, ifølge NTB.

I midten av oktober ble styringsrenta i landet satt opp med 15 prosent. Hvem av de to veldig forskjellige kandidatene vil et land i krise velge som president?

Sergio Massa er fra partiet Unión por la Patria (UP). Massa er med i regjeringen. Han ønsker fortsatt at staten skal styre mye av samfunnet. Han vil beholde pesoen som valuta og verne om velferden i landet, skriver avisa VG.

Han sa nylig til velgerne at han vil jobbe for en bedre offentlig, inkluderende og gratis utdanning.

Javier Milei er fra partiet La Libertad Avanza (LLA). Han vil at markedet skal styre, ikke staten. Milei er langt til høyre politisk.

Han er imot abort. Han har også sagt at han vil gjøre det lettere å kjøpe våpen og selge organer fra mennesker. Han skal heller ikke tro på at klimaendringer er skapt av mennesker, ifølge NTB.

Da valgkampen startet, viste han hvordan han ville kutte offentlige utgifter. Han brukte en motorsag.

Fabián Mosenson underviser i argentinsk historie og politikk ved Høgskolen i Østfold. Han snakket med NRK før første runde av valget. Mosenson tror folk kanskje vil støtte Milei fordi de ønsker store endringer. Siden han vil at staten får mindre makt.

– Han vil redusere skattene, statlig styring og ha færre ministere, sier Mosenson, i tillegg til å bytte fra peso til dollar.

Den som vinner valget i Argentina, tar over som president 10. desember i år.


Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå