Verden

Slik er Islands dramatiske natur

Island venter på et vulkanutbrudd. Veien har delt seg, og folk drar fra hjembyen sin.

Under bakken på Island flyter magma i en korridor. Denne massen er tusen grader varm. Til sammenligning koker vann ved 100 grader. Folk har pakket ting og reist fra byen Grindavik vest på Island. De frykter et vulkanutbrudd, at magmaen kommer ut.

Det kan skje når som helst.

Island opplever jordskjelv stadig vekk. Øya har i tillegg mange vulkaner. Der er ikke uvanlig med vulkanutbrudd, sier Steffen G. Bergh til Klar Tale. Han er professor emeritus og kan mye om Island.

Bildet viser folk som ser på et vulkanutbrudd.

Noen utbrudd gjør mer skade enn andre. Lavaen er glovarm og kan føre til branner. En annen fare er giftige gasser.

Uroen under overflata ved Grindavik har delt veier og laget sprekker i hus.

Hva gjør naturen på Island så dramatisk?

Jorden er delt inn i flere lag. Den har en fast og flytende kjerne. Og mantelen rundt. Skorpen er utenpå.

– Du kan sammenligne jorden med et eple, sier Bergh.

Skallet er det laget som vi står på. Det ytterste laget av jorden består av flere plater. Disse beveger seg. Island ligger på et sted der to store plater møtes. Disse to beveger seg fra hverandre. Det fører til sprekker i jordskorpen. Massen magma kommer opp gjennom sprekkene. Når magmaen kommer opp og ut av sprekkene, kaller vi det lava.

Island har rundt 150 vulkaner. Selve øya ble til for millioner av år siden som følge av vulkanske utbrudd. Først i år 800 flyttet folk til Island. Folket på Island er godt vant til både jordskjelv, vulkaner og vann som spruter opp av bakken. Alt som følge av at øya ligger mellom de to platene.

Er det farlig å bo på Island?

Ekspertene følger nøye med. Blant annet ved hjelp av GPS og annen teknologi. De kan likevel ikke si for sikkert om det kommer et vulkanutbrudd. Eller ikke. Selv om ekspertene vet mer nå enn før. De studerer aktiviteten som skjer før et mulig utbrudd. Blant annet jordskjelv og endring i jordens overflate.

– Likevel er det sånn at naturen og jorden er uforutsigbar. Det sier Ingrid Anell, ifølge forskning.no. Hun er forsker ved Universitetet i Oslo.

Grindavik er et sted som er spesielt utsatt. Rundt fire tusen har reist fra stedet. De frykter vulkanutbruddet som kan komme.

– Vi er stresset og redde. Jeg tror aldri vi kommer tilbake hit. Byen blir ikke den samme igjen, uansett hva som skjer, sa en av dem til avisa Aftenposten.

Bildet viser den blå lagune på Island. Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth

---

Fakta: Island

  • Island er ei vulkanøy i Europa.
  • Hovedstaden er Reykjavik.
  • Rundt 400.000 mennesker bor i landet.

---Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå