Verden

Nå skal verdens ledere prøve å redde jorda

Verden blir varmere, og vi sliter med å hindre at det skjer. Nå skal verdens ledere møtes for å snakke om det.

2023 er det varmeste året noensinne. Torsdag skal verdens ledere møtes for å snakke om klima. Møte blir kalt COP28. De arabiske emiratene er vertslandet og Dubai er byen.

COP28 står for «Conference of the Parties». Hvor partier refererer til de 197 landene som har signert klima-konvensjonen. Dette er 28. gang møtet arrangeres. Derav navnet COP28.

Konvensjonen handler om å lage mål for å begrense alle lands utslipp av gasser. Olje er et fossilt brensel. Dette er en viktig årsak til at verden blir varmere. Olje som energi fører til utslipp av gassen CO2.

Årets møte har fått kritikk. Årsaken er at Sultan al-Jaber skal lede det. Han er leder for emiratenes statlige oljeselskap. Kritikerne mener det er dumt at han skal lede møtet, samtidig som han driver med olje.

Kampanje-gruppen 350.org er en av dem som er kritiske. De mener det er det samme som at noen som driver med tobakk, skal lede en konferanse om kreftkurer.

Emiratene er et av landene som produserer mest olje, ifølge verdens-organisasjonen FN. Det er de ikke alene om. USA, Norge, Saudi-Arabia, Irak, Qatar og Oman er på samme liste.

Flere mener Emiratene planlegger å hente ut mer olje. Det samme gjelder gass.

Al-Jaber sier at det er behov for å fase ut fossil energi. Men han advarer også om å gjøre det for raskt.

Inga Fritzen Buan jobber for WWF, Verdens naturfond. Hun har fulgt klimamøtene lenge. Hun tror at all den oppmerksomheten landet og al-Jaber har fått, kan legge litt press på møtet.

– Vi tror at De forente arabiske emirater har en interesse for å få til et bra møte, sier Buan til avisa Aftenposten.

– Et møte som er godt organisert, hvor alle føler seg hørt og som produserer resultater. Det i seg selv gjør meg litt optimistisk, sier hun.

---

Hva er klima-konvensjonen?

  • Målet med konvensjonen (avtalen) er å begrense alle lands utslipp av klimagasser.
  • Den stiller også krav til de som er medlemmer. Konvensjonen skal følge opp at alle land holder det de lover.

Kilde: FN

---Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå