Verden

Hva er houthi-bevegelsen?

Konflikten i Jemen har rast i flere år. Houthiene spiller en viktig rolle. Men hvem er de?

Houthiene er en politisk bevegelse. De har kontrollert store deler av Jemen siden 2014.

De representerer Zaidene i Nord-Jemen. Zaidi er en retning innenfor sjia-islam. Bevegelsen er oppkalt etter sin grunnlegger. Han heter Hussein al Houthi.

Bevegelsen ble startet på 1990-tallet. Den ville kjempe mot korrupsjon i regjeringen til president Ali Abdullah Saleh. De mente at USA og Saudi-Arabia påvirket regjeringen. Og at den undertrykte islam.

Store demonstrasjoner startet i Jemen i 2011. Det var i forbindelse med den arabiske våren. Houthi-bevegelsen spilte en viktig rolle.

Houthiene sikret seg makta i Jemens hovedstad Sana i 2014. Året etter fjernet de president Abd Rabuh Mansur Hadi fra makta. Han ble tvunget på flukt til Saudi-Arabia. Dette førte til en borgerkrig som fortsatt er aktiv i dag.

Saudi-Arabia blandet seg i krigen i 2015. De ville forsøke å få tilbake det tidligere regimet. FN ser fortsatt på denne som Jemens rette regjering.

Siden har konflikten utviklet seg. Saudi-Arabia kjemper på den ene siden. Med støtte fra andre sunni-arabiske stater. Houthiene kjemper på den andre siden, med støtte fra Iran.

Konflikten har ført til en alvorlig krise for folk i Jemen. Mange sivile har blitt drept. Ødeleggelsene har vært store og mange sulter.

Houthi-bevegelsen er motstander av Israel, USA og Vesten. Sammen med Hamas og Hizbollah.

Bevegelsen har angrepet flere handelsskip i Rødehavet siden desember 2023. De vil vise sin støtte til Hamas på Gaza. Der kriger Israel mot Hamas.

USA og Storbritannia har nå gått til angrep i Jemen. De vil straffe houthiene for å angripe skip.

Houthiene reagerer. Gjennom minister Hussein Al-Ezzi på egen TV-stasjon.

Han kaller angrepet aggressivt.

– De må forberede seg på å betale en høy pris, sier Al-Ezzi.

Iran fordømmer angrepet fra Storbritannia og USA. Også gruppa Hizbollah i Libanon reagerer sterkt. Mens Russland ber om møte i Sikkerhetsrådet, FNs mektigste organ.

Andre kilder: Store norske leksikon, FN, Historienet
Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå