Verden

Valgene du bør få med deg i 2024

USA velger ny president i år. Men de er langt fra de eneste.

Oi, tenkte mange i 2016. Donald Trump vant valget på president i USA. Han var kjent som forretningsmann. Og som TV-kjendis. Både elsket og sterkt mislikt.

– Gjør Amerika stort igjen, er Trumps slagord. Velgere har blitt spurt om hva dette betyr for dem. «Bedre økonomi» og «strengere grenser», svarte mange i en undersøkelse.

Kan Trump ta makta igjen i år? 5. november stemmer folk i USA. Trolig står Trumps kamp mot Joe Biden, skriver nyhetsbyrået NTB. Biden er president i dag, og Trump kaller ham en «helvetes skurk».

Men Trump skal selv igjennom en rekke rettssaker. 4. mars starter den første, ifølge kanalen Sky News. Blant annet som følge av angrepet mot Kongressen i 2021. Folk presset seg inn i bygningen til nasjonalforsamlingen. De støttet Trump, som hadde tapt valget.

Mange kommer til å følge årets valg i USA tett. Men også andre land skal velge nye ledere i år.

Folkerike India skal stemme. Valget varer over flere uker i april og mai. Narendra Modi er statsminister.

Ingen andre land har flere folk enn India. Rundt 1,4 milliarder mennesker bor i «verdens største demokrati».

Kritikerne mener Modi har drevet demokratiet i feil retning, skriver NTB. Også pressen er mindre fri.

India er en republikk. Presidenten er statsoverhodet. Men Modi leder regjeringen. Og valget er på ny nasjonalforsamling.

Før India stemmer, skal Pakistan ha valg på ny nasjonalforsamling. Det skjer 8. februar. Imran Khan måtte slutte som statsminister i 2022. Han er en del av rundt 150 rettssaker, skriver kanalen NRK. Han er utestengt fra årets valg. Sammen med mange som støtter ham.

Også i Europa er det klart for spenning. Land i Den europeiske union (EU) skal stemme. Et nytt EU-parlament skal på plass. Og dette parlamentet vedtar lover i EU. Også regler som gjelder Norge.

Belgia og Østerrike holder valg i år. Russland stemmer fram ny president. Få tviler på at det blir Vladimir Putin som styrer videre – også fra mars.

På andre siden av Atlanterhavet skal Mexico stemme. Til sommeren må populære Andrés Manuel López Obrador slutte som president. Det er ikke lov med gjenvalg. Claudia Sheinbaum kan være den som overtar. Hun er fra samme parti, Morena.

Hun har vært ordfører i Mexico by. Sheinbaum er også klimaforsker. Vil Mexico velge sin første kvinnelige president?

– Jeg er veldig spent, sa hun i høst. Hun sa også at hun følte seg stolt og beæret. Det skrev nyhetsbyrået AP.

Finland og Island er andre land som velger ny president i år.

Britene holder også valg. Enten til våren eller til høsten. Statsminister Rishi Sunak må bestemme seg. Det konservative partiet har styrt i 13 år. Nå ser velgerne ut til å foretrekke Arbeiderpartiet (Labour).



Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå