Verden

Ukrainere føler seg glemt og forlatt

Ukrainere føler seg mer og mer glemt av omverden. Russiske droner treffer hus og bygninger. Det er lite hjelp å få for ukrainerne.

– Folk føler seg forlatt, sier. Elly Reinolds. Den svenske legen jobber i Mykolaiv. Byen ligger sør i Ukraina.

Reinolds leder organisasjonen Operation Aid. Hun kom til Ukraina i mars 2022. Ukraina har fått mindre hjelp som tiden har gått. Det har hatt store følger, sier Reinolds.

– Folk har hatt det så ille så lenge. Nå føler de at de må lide i ensomhet, sier hun. Legen har snakket med nyhetsbyrået TT.

Droner traff nylig byen på natten. Dronene traff flere bolighus. Ukrainas luftvern klarer ikke skyte ned droner som tidligere. Det sier kilder til Operation Aid.

– Før klarte de kanskje å skyte ned fem av sju droner. Nå er det én av sju.

Flere andre hjelpe-organisasjoner gir opp én etter én. Penger og krefter tar slutt, sier Reinolds. Nå er det folk som bor i byene som rydder opp etter angrep.

Myndighetene har ikke nok ressurser. Folk i Mykolaiv-området trenger akutt hjelp, sier hun. Mye av hjelpen går tapt, sier hun. Årsaken er blant annet korrupsjon. Organisasjonen hennes har valgt to ting å fokusere på. De vil skaffe ambulanser og hjelp til barn.

Mangelen på ambulanser og medisinsk utstyr har fått følger. Færre velger å bli med i forsvaret.

– Folk som kjemper i frontlinjen må skaffe medisinsk utstyr selv. Slik kan det ikke være.

Mange ukrainske barn sliter med mye frykt, ensomhet og sorg.

– Barn kan ha fedre som deltar i krigen eller som har blitt drept. De kan ha mødre som ikke kan eller vil forlate landet. Barna har ofte ingen tilbud om å gå på skole.

Barna ender opp med å sitte hjemme, sier legen.

Operation Aid startet et prosjekt i fjor. Barna i Mykolaiv får tilbud om aktiviteter. De an enten dra på fotball eller dans.

– Det gjør en forskjell for barn og mødre. Mødrene får komme ut en stund. Barna får lekt med andre barn, sier legen.


Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå