Verden

Kommer ikke fram med mat i Haiti

Voldelige gjenger har kontroll i Haiti. Mange er avhengig av hjelp fra organisasjoner. Men hjelpen sliter med å nå fram.

Haiti har slitt med voldelige gjenger. De angriper vanlige mennesker. Folk må flykte. Situasjonen skaper uro i landet. Verdens matvareprogram (WFP) ber om å få tilgang.

Organisasjoner som skal hjelpe må få komme til med mat, skriver WFP. Organisasjonen leverer mat i Haiti. Det hjelper de som sliter mest med å få tak i mat.

Men volden har hindret WFP i å nå mer enn 370.000 mennesker. Slik har det vært siden starten av februar. 44 prosent av haitierne sliter med matusikkerhet. De vet ikke når neste måltid skal komme. Eller om det er nok mat til familien.

Årsaken er at rutene WFP bruker har blitt blokkert. Skoler har blitt stengt.

Nå kommer ikke hjelp til mennesker som trenger det fram. Det går utover sårbare grupper. Slik som barn. Flere skoler har holdt stengt de siste ukene. Nærmere 300.000 barn fikk varm mat på skolen fra WFP og partnere. For noen er dette deres eneste fulle måltid.

WFP fikk heller ikke levert mat i Port-au-Prince. 56.000 mennesker skulle få mat i det fattige Cité Soleil-området.

António Guterres er sjef for FN. Han har tidligere bedt om hjelp til å stoppe de kriminelle gjengene.

Gjengene kontrollerer mange områder i hovedstaden Port-au-Prince. De har vært spesielt mektige etter at Jovenel Moïse ble drept i 2021. Han var landets president. FN ønsker at land skal hjelpe Haiti med soldater. Men få land er villige til å lede an.

– Det er flere årsaker til å sende internasjonale styrker til Haiti. Men det kan også være risikofylt. Det sa Richard Gowan i fjor. Han jobber for organisasjonen Den internasjonale krisegruppen.Siste utgave

På forsiden nå