Verden

Aleksej Navalnyj utfordret Putin

Aleksej Navalnyj overlevde gift og fengsel. Men i februar 2024 tok livet slutt.

Ljudmila Navalnaja fikk til slutt se sønnens døde kropp. Aleksej Navalnyj skal ha falt om mens han var ute og gikk nylig. Politikeren ble bare 47 år gammel. Han kjempet en lang kamp mot de mektige i Russland. Blant andre president Vladimir Putin.

– Putin gjorde det, sa kona Julia Navalnaja. Putin drepte mannen hennes, mener hun.

Flere sier lignende ting.

– Ikke la det herske noen tvil: Putin er ansvarlig for Navalnyjs død, sa Joe Biden. Presidenten i USA vil straffe russerne økonomisk.

Hvem var Aleksej Navalnyj?

Han var enkelt sagt Putins største kritiker. Han tok kampen mot de mektige. Både i gatene og i sosiale medier. Navalnyj jaktet på dem som drev med økonomiske ulovligheter. Han ba folk om å kjempe sammen med ham. I håp om at Russland skulle bli fritt. Unge ble slått, lagt i bakken og fengslet. Men de smilte, ifølge avisa Aftenpostens analyse.

I 2020 satt Navalnyj på et fly. Der ble han plutselig dårlig. Leger i Tyskland reddet ham fra å dø av gift. Tyskerne mener han ble forsøkt drept. Russland nekter.

Navalnyj ga ikke opp. Da han var ferdig med behandling, dro han tilbake til Russland. Der pågrep de ham og satte ham i fengsel. Navalnyj har blitt dømt for ulike ting. Blant annet svindel og ekstremisme.

– Jeg ble arrestert på flyplassen. Og nå har jeg sittet her i tre år, skrev Navalnyj i et innlegg på tjenesten Telegram i januar.

Livet i fengsel var tøft. Han satt helt alene i en celle flere ganger. I desember i fjor ønsket han folk «god jul». Han ba folk om å ikke være bekymret for ham, ifølge kanalen TV 2.

To måneder senere døde han. Det er usikkert hva som faktisk skjedde. Men kritikerne er ikke i tvil. De skylder på Putin og myndighetene i Russland.

Nå vil de begrave Navalnyj i hemmelighet. Det hevder moren Ljudmila Navalnaja.

– De vil ta meg til kanten av kirkegården. Til en ny grav og si «her ligger sønnen din». Det går jeg ikke med på, sier Navalnaja i en video, skriver kanalen NRK.

Russland har hittil vært stille om det hun sier. De har fortsatt kroppen. Dødsattesten skal vise at Navalnyj døde av naturlige årsaker. Det hevder de som støtter Navalnyj.

Kona mener at de gjemmer liket fordi han ble forgiftet. Andre hevder han fikk et dødelig slag mot hjertet, ifølge nyhetsbyrået NTB.

Dmitrij Peskov snakker for president Putin. Han avviser det kona hevder, om at Putin drepte Navalnyj. Han vil ikke si noe mer. Årsaken er at kona nettopp har mistet mannen sin, ifølge NTB.

---

Hvem var Aleksej Navalnyj?

  • Aleksej Navalnyj var en russisk politiker.
  • Han var kjent for sin kritikk av regimet i Russland.
  • Navalnyj satt i fengsel. I midten av februar sa de at han var død.
  • Navalnyj var gift med Julia Navalnaja. De har to barn sammen.

---Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå