Verden

Hva skjer under ramadan på Gazastripen?

Flere land har jobbet med en avtale om våpenhvile under ramadan på Gazastripen.

Ramadan starter rundt 10. mars. Ramadan er den niende måneden i den islamske kalenderen. Den blir sett på som en av de helligste månedene.

Men Gazastripen blir angrepet av Israel. Vil landet stoppe angrepene under ramadan? Kanskje, sier USAs president Joe Biden. Men da må gruppa Hamas gi gisler til Israel, sier Biden. Biden har snakket med kanalen NBC.

USA, Egypt og Qatar har snakket sammen den siste tiden. De har prøvd å få på plass en avtale. Avtalen sier at det skal være seks ukers pause i kampene. Da må Hamas slippe fri noen gisler. Det samme gjelder Israel. De må slippe fri palestinske fanger.

Israel har ikke kommentert det Biden sa ennå.

Israel har truet med å invadere Rafah. Byen ligger helt sør på Gazastripen. Mange har søkt trygghet fra angrepene der. Israel ønsker å få tilbake gisler før ramadan starter. Hvis ikke kan de angripe Rafah, har Israel sagt.

Mange har advart Israel mot å gjøre dette. Slik som utenriksminister Espen Barth Eide.

Hamas har fått forslaget, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Forslaget sier også at sykehus og bakerier skal repareres. 500 lastebiler med nødhjelp skal slippe inn på Gazastripen. De skal slippe inn hver dag i 40 dager.

En talsperson fra Hamas kommenterte avtalen på tirsdag. Biden sine uttalelser stemmer ikke overens med situasjonen på bakken, sier han.

Krigen brøt ut 7. oktober. Hamas stormet grensa til Israel. 1.200 mennesker ble drept. Rundt 250 ble tatt til gisler. Israel har angrepet Gazastripen etter dette.

Israel sier selv at målet deres er å utslette Hamas. Men det er en humanitær katastrofe på Gazastripen. Rundt 30.000 palestinere er drept. De fleste av dem er kvinner og barn, sier Gazas helse-departement. Israel sier de har drept 10.000 militante. Men de har ikke lagt fram beviser for det.Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå