Verden

Død, sult og lidelse under ramadan på Gaza

Muslimenes hellige måned ramadan er i gang. Men på Gazastripen preges den av krig, sult og håpløshet.

Sent søndag kveld ble det kalt til bønn i byen Gaza. Moskeene er utbombede. Likevel prøvde folk å spre litt glede.

Tre av fire personer i Gaza er på flukt. Mange av dem lever i telt sør på Gazastripen. Det viser tall fra verdens-organisasjonen FN.

Palestinere i Gaza har lite å feire. Israel har angrepet dem i fem måneder. Over 31.000 mennesker er drept. Nærmere 73.000 er såret. Det sier palestinske helsemyndigheter.

Store deler av Gazastripen er ødelagt. Ramadan er viktig for mange muslimer.

– Du ser ingen glade ansikter, sier Sabah al-Hendi. Han prøvde å finne mat i Rafah søndag.

Mat er dyrt nå. Mange har ikke råd til mer enn ett måltid om dagen. Palestinere går uten mat i flere dager. Barn dør av sult, ifølge FN.

Israel vil ikke slippe inn nok nødhjelp, sier FN. USA har begynt å slippe ned mat fra fly. Det er en lite effektiv måte å få inn nødhjelp på.

Flere har ønsket fred mens palestinerne skal faste. Det har Joe Biden sagt. Han er president i USA. Men han får også kritikk. USA hjelper Israel med militært utstyr.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har truet med å angripe Rafah. Byen ligger sør på Gazastripen. Over en million palestinere søker trygghet der. Netanyahu sier at Hamas må slippe fri israelske gisler. Hamas vil at Israel stopper med angrepene først.


Klar Tales nyhetsbrev

Meld deg på og få en oversikt over de viktigste sakene, forklart på en enkel måte.

Mer fra Verden

På forsiden nå