Verden

Vil USA forby TikTok?

En ny lov truer TikTok i USA. Mange har bygget en karriere på appen.

Alex Pearlman drømte om å bli komiker. Men han fikk seg en vanlig jobb på kontor. Så begynte han å poste på appen TikTok. Han postet vitser og om popkultur.

Nå har han sluttet i jobben. Han lever av TikTok. 2,5 millioner personer følger ham. Snart skal han turnere over hele USA.

– Jeg tar ikke noe for gitt på denne appen. Alt har vært så overveldende, sier Pearlman. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Appen har 170 millioner brukere i USA. Nå står de i fare for å miste tilgangen.

TikTok har blitt diskutert av politikere i USA. Et nytt forslag ble tatt opp i Representantenes hus. TikTok eies av ByteDance. Det er et kinesisk selskap.

Enten må selskapet selge appen, ellers blir den ulovlig i USA. Flertallet stemte ja til forslaget.

– Hvis forslaget går gjennom, er det slutt for TikTok i USA.

Det sier Shou Zi Chew. Han er sjef for TikTok. Hvis forslaget går gjennom, får ByteDance fem måneder på å selge selskapet. Det skriver kanalen NRK. Men lovforslaget må først få flertall i Senatet.

Pearlman lever nå ut drømmen sin. Det samme gjør tusenvis av amerikanere. Både selskaper og personer er frustrert over forslaget. Appen tok helt av under korona-pandemien. Da satt flere hjemme og brukte mobilen som underholdning.

Men hvorfor er politikere bekymret for TikTok? Det handler om frykt for at TikTok samler inn data om brukerne. Kan myndighetene i Kina få tak i informasjonen? Det samme har vært diskutert i Norge.

Flere har fått beskjed om å slette appen fra mobilen de også bruker til jobb.
Klar Tales nyhetsbrev

Meld deg på og få en oversikt over de viktigste sakene, forklart på en enkel måte.

Mer fra Verden

På forsiden nå