Verden

Fem ting du må vite om Nato

Vestens trygghet fyller 75 år.

11. mars blir det svenske flagget heist til topps. Regnet pøser ned utenfor Natos kontor i Brussel. I bakgrunnen hører vi den svenske nasjonalsangen.

– Velkommen ti Nato, sier Jens Stoltenberg. Mannen som i mange år har ledet forsvars-samarbeidet.

Det tok sin tid. Men Sverige er nå med i Nato, som fyller 75 år 4. april. Selve feiringen skjer i USA i sommer.

Europa var herjet av krig i første del av 1900-tallet. To verdenskriger i løpet av få tiår satte i gang en rekke endringer. Organisasjonen FN ble startet i 1945. Noen få år senere så Nato dagens lys, i 1949.

Her er noen svar på spørsmål du kanskje har:

Hvorfor må vi ha Nato?

Nato er en allianse med 32 land som medlemmer. De fleste er land i Europa. Nato er et samarbeid om forsvar. Hensikten er å beskytte folk og land mot angrep. Nato er kort for North Atlantic Treaty Organization.

Hvorfor snakker vi ofte om artikkel 5?

Avtalen mellom landene har flere punkter. Men artikkel 5 er den mest kjente. Et angrep på et Nato-land er som et angrep på alle landene i Nato. Hvis et angrep skjer, skal andre Nato-land hjelpe til med å forsvare det angrepne Nato-landet.

Hvem er alle medlemmene?

Albania, Belgia, Bulgaria, Canada, Danmark, Den tsjekkiske republikk, Estland, Finland, Frankrike, Hellas, Island, Italia, Kroatia, Latvia, Litauen, Luxembourg, Montenegro, Nederland, Nord-Makedonia, Norge, Polen, Portugal, Romania, Slovakia, Slovenia, Spania, Storbritannia, Sverige, Tyrkia, Tyskland, Ungarn og USA.

Hvor mektig er Nato?

Forsvars-samarbeidet er størst og sterkest i verden. I tillegg vokser Nato. Nå sist med Finland og Sverige. Ingen andre stater i verden bruker like mye penger på forsvar som Nato-landet USA. Ofte blir USA omtalt som verdens mektigste land. Flere av landene i Nato har atomvåpen. Men også Kina og Russland har slike våpen.

Hvorfor er forholdet mellom Nato og Russland dårlig?

Slutten på andre verdenskrig brakte med seg mer uro. Flere land så Sovjetunionen som en trussel. Og Nato ble startet som et forsvar mot denne trusselen. USA og Sovjetunionen hadde svært ulike interesser. Disse hadde blitt mer og mer tydelige. Perioden blir omtalt som den kalde krigen. Konflikten førte til at begge parter gjorde seg sterkere militært. Sovjetunionen ble oppløst i 1991. Russland var en del av denne. I dag er forholdet mellom Nato og Russland anspent. Det er flere årsaker, men krigen i Ukraina er en viktig del av det. Nato-land støtter Ukraina i sitt forsvar mot russerne.

Kilder: Folk og forsvar, snl.no og Nato

---

Nato fyller 75 år

  • Nato er et forsvars-samarbeid med 32 medlemmer.
  • Avtalen mellom landene ble signert for 75 år siden.
  • Nato fyller år 4. april, men selve feiringen skjer først til sommeren.

---Klar Tales nyhetsbrev

Meld deg på og få en oversikt over de viktigste sakene, forklart på en enkel måte.

Mer fra Verden

På forsiden nå