Verden

Norge og Europa merker klimaendringer

Europa opplevde hetebølger og flommer i fjor.

2023 var et vått og varmt år. Du fikk kanskje med deg nyheter om skogbranner? Det var også hetebølger og flommer. Året var et av de våteste og varmeste registrert i Europa.

Det viser en rapport om været i Europa i fjor. Verdens meteorologiske organisasjon (WMO) har laget den. De har jobbet med tjenesten Copernicus.

Et endret klima er blitt godt synlig i Europa. Millioner av mennesker ble påvirket av ekstremvær i fjor. Endringer i temperaturer treffer Europa hardt.

Temperaturene øker mer her enn i resten av verden. 2023 var det varmeste året registrert. Det blir også sagt at det var det nest varmeste. Det spørs hvilke tall du ser på.

Også i Norge blir det varmere. Svalbard varmes opp raskest i verden. Flere dør av høy varme nå enn tidligere, viser rapporten.

– Året var preget av store kontraster. Det var forskjeller i temperatur og nedbør over hele kontinentet. Det varierte også fra måned til måned.

Det sier Hans Olav Hygen. Han forsker på klima ved Meteorologisk institutt.

Hendelser med vær og klima koster samfunnet dyrt. Slik som flom og skogbrann. I Norge hadde vi ekstremværet Hans. Det ble dyrt. Å fikse skadene kan koste mer enn 1,6 milliarder kroner. Det sa Finans Norge i fjor.

– Denne rapporten viser at ekstremværet ikke er noe som kommer en gang i framtiden. Det er ingen steder å gjemme seg, sier Andreas Bjelland Eriksen.

Han er minister for klima og miljø.

– Regjeringen er godt i gang med omstillingen. Men vi har ikke kommet langt nok. Vi må gjøre mer, sier Eriksen.

Siste utgave

På forsiden nå