Verden

Klart for historisk valg

2. juni skal Mexico velge ny president. Valget står mellom to kvinner og en mann.

I Mexico velger de president for seks år. I dag er Andrés Manuel López Obrador president. Han er fra partiet Morena. Det ligger til venstre. I Mexico er det ikke mulig å stille til gjenvalg. Dermed står valget i 2024 mellom tre nye kandidater:

Claudia Sheinbaum, Xóchitl Gálvez og Jorge Álvarez Maynez.

Det er et historisk valg: For første gang stiller to kvinner som kandidater til valget.

Sheinbaum er fra samme parti som dagens president. Hun har vært guvernør i Mexico City. Hun er også klimaforsker.

Gálvez er senator og kandidat for tre av partiene i sentrum og til høyre: PAN, PRI og PRD. Partiene har samlet seg under slagordet «Styrke og hjerte for Mexico».

Jorge Álvarez Maynez er eneste mann. Han er yngst av de tre, 38 år. Han har vært politiker for flere partier. Nå er han kandidat for partiet MC. Det står for borgerbevegelse.

Det skriver Expansión Política.

Foreløpig leder Sheinbaum foran Gálvez i undersøkelser om hvem som kan vinne valget. Det er stor sjanse for at Mexicos neste president blir en kvinne. Det vil være første gang.

Det er usikkert om det vil påvirke politikken. Det skriver Foreign Policy. Alle de tre kandidatene sier de vil jobbe for lovlig abort på statlige helsesenter. De vil også kjempe mot vold mot kvinner. Et stadig større problem i landet, ifølge en studie.

Valget 2. juni blir landets største. Ikke bare skal folket velge president. De skal også stemme på nye medlemmer til kongress. Flere lokale valg foregår også samtidig.

Mye vold har preget tiden før valget. Et titalls lokale kandidater er drept av kriminelle. De kriminelle vil sikre valg av kandidater de ønsker. Det skriver CNN.

Mexico har i mange år samarbeidet med USA. Både om sikkerhet og handel. De to landene og Canada har en felles avtale om handel seg imellom. Men forholdet har blitt vanskeligere. Det mener The Baker Institute for Public Policy. De skriver rapport om utviklingen i Mexico hvert år. Det er usikkert hvordan en ny president vil påvirke forholdet mellom landene.

Tidligere president Donald Trump i USA uttalte seg svært negativt om Mexico. Og president López Obrador er litt negativ mot USA.

Instituttet tror spesielt noen saker vil påvirke samarbeidet i 2024. Nemlig ulovlig migrasjon til USA, smugling av fentanyl og handels-konflikter. Også med ny president.

---

Valget i Mexico

  • 99 millioner meksikanere kan stemme 2. juni.
  • Valget står mellom tre personer. For første gang kan en kvinne bli president i landet. Den nye presidenten inntrer 1. oktober.
  • Lokale valg og valg til kongress foregår samme dag som valget av president.

---Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå