– Kampene startet klokka 7-8 på morgenen. Vi var på et marked. RSF stengte gatene, bankene og stoppet bussene. Så startet skytingen. Markedet ble helt ødelagt. Det var ingenting igjen. Vi gjemte oss i tre dager.
En pasient husker tilbake på 15. april 2023, ifølge en rapport fra Leger Uten Grenser. Denne dagen brøt det ut en krig i Khartoum i Sudan. Volden spredte seg til resten av landet. Tusenvis er drept, og millioner av mennesker er på flukt.
Krigen herjer fortsatt. SAF er hæren til regjeringen. De er i krig mot gruppa RSF. Soldatene i gruppa er opplært som militæret, men er ikke en del av militæret i landet.
På hver sin kant står to menn. Abdel Fattah al-Burhan leder SAF. Mohamed Hamdan Dagalo er sjef for RSF.
To år før krigen startet tok militæret makta i Sudan. I løpet av to år skulle de sivile få overta. RSF skulle bli en del av hæren. Slik gikk det ikke.
I stedet står mennesker i fare for å sulte i hjel. Titusener kan dø, advarte FN-byrået IOM i august.
Omtrent én av fem i Sudan har flyktet siden krigen brøt ut. Totalt 10,7 millioner er på flukt i landet. 2,3 millioner har flyktet ut av landet, ifølge IOM.
– Begge sider bruker sult som et våpen i krigen, sier Alex de Waal til kanalen BBC.
Han jobber i World Peace Foundation. De Waal forsker på krig og sult i Sudan. RSF plyndrer landsbygder og byer, sier han. Der stjeler de alt de kan. Slik holder de seg i live, ifølge de Waal.
– SAF prøver å sulte folk i områdene der RSF har kontroll. Slik prøver de å legge press på RSF, sier forskeren.
Partene er også brutale mot hverandre. Human Rights Watch kom nylig med en ny rapport. Soldater har mishandlet og henrettet hverandre. De har lemlesta de dødene kroppene til fienden.
Soldatene har filmet seg selv mens de gjør det. Dette er krigsforbrytelser, mener HRW.
Organisasjonen ga ut en rapport tidligere i sommer også. Den viste at partene utfører seksuell vold mot kvinner og jenter. HRW har behandlet hundrevis av ofre for voldtekt. Men trolig får bare en liten del av ofrene helsehjelp. Rapporten har fått navnet «Khartoum er ikke trygt for kvinner».
Kvinner og barn lider i krigen. Spesielt RSF bruker seksuell vold som våpen i krigen, mener HRW.
– RSF har voldtatt og tvunget talløse kvinner og jenter i Sudans hovedstad inn i ekteskap, sier Laetitia Bader. Hun er HRWs visedirektør for Afrika.
Jenter så unge som ni år har fått behandling for overgrep. Men også kvinner helt opp til 60 år har blitt utsatt for seksuell vold, ifølge HRW.
Partene skulle snakke om hvordan de kan ende konflikten. Samtalene var i Sveits. En gruppe fra RSF reiste dit. Men SAF møtte ikke opp. De snakket med meglerne over telefon. USA og Den afrikanske union var til stede sammen med flere land.
Partene har blitt enige om å gi tilgang til nødvendig hjelp til folk. Nødhjelpen skal komme inn i landet via to ruter. Det skriver NTB.