Fra 6. til 9. juni hadde 373 millioner europeere mulighet til å stemme ved EU-valget. Det ble valgt 720 representanter fra 27 EU-land.
[ Derfor bør du bry deg om EU-valget ]
De som ble valgt, bestemmer hvordan EU skal jobbe framover. Representantene har ulike saker som de må finne ut av.
Økonomi er en viktig del av jobben som må gjøres. Europa sliter med å konkurrere mot USA og Kina når det gjelder økonomi.
Enkelte diplomater sier at verden beveger seg raskt framover. EU sliter med å henge med.
Mario Draghi er en av dem. Han er tidligere sjef for Den europeiske sentralbanken (ESB). Draghi har lagt fram en rapport om hva som går galt, og hva som må endres.
Han mener det er mye som skal til for at EU skal kunne konkurrere. Blant annet mener han at EU trenger 9 000 milliarder kroner hvert år framover.
Her er noen av punktene EU er for dårlige på:
- EU investerer for lite penger på forskning, teknologi og innovasjon.
- USA og Kina bruker derimot mye penger på akkurat det.
- Enkelte EU-land kan være uenige med hverandre. Det gjør det vanskelig for dem å samarbeide.
- EU klarer ikke å tilpasse seg digital teknologi, slik USA og Kina har gjort.
Hvordan EU skal skaffe penger, er også et spørsmål. Noen land vil ta opp et lån sammen, mens land som Tyskland og Sverige er imot dette.
Økonomi er ikke det eneste problemet. Ursula von der Leyen jobber også med en ny plan for industri. Hun er sjef for EU.
Planen kalles «Clean Industrial Deal». Målet er å gjøre Europa grønnere, altså unngå at klimaendringene blir så ille som flere tror. Planen skal føre til at land kutter utslipp av klimagasser og satser på ren energi.
Forsvar er et annet tema. Siden Russland sitt angrep på Ukraina har flere land måttet bruke mer penger på forsvar. Derfor er det ingen overraskelse at dette også er en sak for EU. Hvilken plan de skal legge for forsvar er ennå ikke satt.
EU skal også velge nye EU-kommissærer. Disse har en viktig rolle for EU. De fungerer som ledere for resten. Kommissærene sitt ansvar er å passe på at regler blir fulgt, foreslå nye lover og representere EU internasjonalt, for å nevne noe.
Sist, men ikke minst, er Ungarn. Landets statsminister er uenig med flere saker EU står for. Viktor Orban reiste blant annet til Russland og Kina for å snakke med landets ledere. Det likte EU dårlig.
Kilder: EU og nyhetsbyrået NTB.