Verden

Enorme flomskader i Valencia

I Valencia er over 200 mennesker døde og byen har store skader. Nå jobber innbyggerne sammen for å rydde opp i byen sin.

Vann. Gjørme. Søppel. Stengte veier og biler som ligger strødd i gatene.

To uker er gått siden ekstreme mengder regn traff områder av byen Valencia i Spania. På få timer flommet vannet meterhøyt over bydeler. Det minnet om en tsunami, sier de som opplevde det på nært hold og fortsatt er her til å fortelle.

For det var mange som mistet livet i vannmassene. 222 personer har omkommet. Fortsatt er 23 personer savnet.

En by med store skader og en befolkning med stor sorg i hjertene sine er igjen. Det pågår et enormt ryddearbeid.

Hjelper hverandre

– Innbyggerne i Valencia er dypt preget av tapene. Men de viser stor styrke og samhold. Det forteller José Blom-Dahl. Han er norsk konsul i Valencia.

Konsulen sier mange deltar i arbeidet med å rydde opp etter uværet. Frivillige organisasjoner samarbeider med lokalsamfunnet for å hjelpe de som har det vanskeligst etter flommen.

– De støtter hverandre i denne vanskelige tiden. Det er en sterk vilje til å gjenoppbygge og komme videre, sier Blom-Dahl.

Store skader på byen

Det er snakk om omfattende skader i Valencia og områder i nærheten. Det er snakk om store ødeleggelser på både boliger og veier. Mange kan ikke bo i husene sine på grunn av skadene, forteller Blom-Dahl.

– Spesielt i mindre byer og landsbyer er skadene store. Mange har mistet både hjem og eiendeler, forteller Blom-Dahl.

Konsulen sier at rundt 30 prosent av befolkningen i provinsen Valencia er påvirket av flommen. Provinsen har totalt over 2 600 000 innbyggere.

Myndighetene har ikke gjort nok

Samme dag som været var på vei varslet det spanske Aemet om stor fare på X. Mange mener de var for sent ute. Gater og bygninger ble raskt fylt med vann.

Blom-Dahl sier både lokale og nasjonale myndigheter får kritikk. Folk mener det ble varslet for dårlig om uværet. Mange mener og at de har håndtert krisen for dårlig etterpå. Det har gjort situasjonen ekstra ille for de som er berørt.

Tre dager etter stormen ble de berørte områdene kalt for et krigsområde.

– Det er ingenting igjen her. Det er ikke helsesentre, det er ingen matbutikker, det er ingenting. Det er mange mennesker som er såret. Dette er som en krigssituasjon, sa Iván til det spanske mediet rtve.

Da Kong Felipe besøkte et av områdene som ble fylt med vann under flommen, var reaksjonene mange. Noen ropte morder til kongen, og det ble kastet leire på han.

«Du kommer fire dager for sent», ropte en av de som hadde møtt opp.

Krisehjelp fra myndighetene

Blom-Dahl sier mange har store vansker etter uværet. Det vil ta tid å bygge opp boliger og infrastruktur.

– Mange mangler fortsatt tilgang til rent vann og strøm. Små bedrifter er hardt rammet. Mange har mistet levebrødet sitt. Det er behov for økonomisk støtte og ressurser for å sikre en stabil hverdag etter katastrofen, forteller Blom-Dahl.

Flere tusen soldater og politi være på plass for å hjelpe til. Statsminister Pedro Sánchez lover også å gi mange milliarder euro. Pengene skal gå til å rydde opp etter skadene i byen. De skal også hjelpe bedrifter som ikke har inntekt.

Folk som ikke kan jobbe på grunn av fysiske eller psykiske skader, skal få sykelønn som dekker 75 prosent av lønna deres, skriver spanske medier.

– Det er riktig at mange mener at varselet kom for sent. Håndteringen av krisen har fått kritikk. Men nå ser vi en betydelig innsats fra både lokale og nasjonale myndigheter, sier Blom-Dahl.

Han viser til både soldatene fra hæren som er satt inn, og den økonomiske støtten som går til de berørte.