Verden

Venter større utslipp av CO2 enn noen gang

Verden slipper ut 8 prosent mer CO2 fra fossile kilder nå enn i 2015.

Land i verden skal jobbe for å begrense klimaendringer. Det står i Parisavtalen.

Det betyr at land må slippe ut mindre klimagasser.

CO2 er en av disse klimagassene.

Rapporten Global Carbon Project kom onsdag. Den viser utviklingen i utslipp av CO2.

Utslipp av CO2 fra fossile kilder øker med 0,8 prosent i år, ifølge Cicero Senter for klimaforskning. Fossile kilder er blant annet kull, olje og gass.

Slipper ut 8 prosent mer enn i 2015

– Mange forventer at de globale CO2-utslippene snart vil nå toppen. Men verden finner stadig nye måter å forbrenne mer og mer fossil energi.

Det sier Glen Peters i en pressemelding. Han er seniorforsker ved Cicero.

Utslippene av CO2 fra fossile kilder er nå 8 prosent høyere enn i 2015. Det er det samme året som Parisavtalen ble vedtatt.

---

Hvorfor øker utslippene av CO2?

Utslippene fra kull, olje og gass fortsetter å øke.

  • Utslipp fra kull har vokst mye de siste fire årene. Økningen kommer fra vekst i India og Kina. I USA har det blitt litt mindre utslipp fra kull. I EU har utslippene gått mye ned. Utslippene fra kull er ventet å øke med 0,2 prosent i 2024. Utslippene øker til et nytt rekordnivå.
  • Utslipp fra olje er ventet å øke med 0,9 prosent. Årsaken er først og fremst mer flytrafikk i verden. Utslippene fra olje har nå nådd nivået fra 2019. Utslippene var mindre under pandemien i 2020.
  • Utslipp fra gass har en sterk vekst på 2,4 prosent i 2024. Utslippene er tilbake til en vekst på 2 prosent i året. Slik var det også før pandemien og Russlands invasjon av Ukraina. Veksten i utslipp kommer fra Kina og mange andre mindre land.

Kilde: Cicero

---

Mindre utslipp i mange land

22 land har fått ned sine utslipp av CO2 de siste ti årene. Disse landene sto for 23 prosent av de globale utslippene fra fossile kilder. Norge er ett av disse landene, sammen med Sverige, Danmark, New Zealand og Sør-Korea.

Det har også blitt mye mer solkraft og vindkraft, i tillegg til elektriske kjøretøy og annen ren teknologi.

– Det er mange tegn på positiv fremgang på nasjonalt nivå, sier Peters.

Men globalt har ikke toppen av utslipp kommet enda.

– Mens noen land får til et gradvis kutt i utslipp, er det andre som øker sine utslipp. Vi må se raskere fremgang. Særlig i de landene med store utslipp, sier Peters.

– Hva er det vi driver med?

Verdens ledere er i disse dager samlet til klimatoppmøtet COP29. De skal få framgang i verdens samarbeid mot klimaendringer.

Edi Rama er statsminister i Albania. Han talte på klimatoppmøtet. Der kritiserte han verden for å gjøre for lite. Verden mangler vilje til å faktisk gjøre endringer, sa han.

– Hva i all verden er det vi driver med? Hvorfor møtes vi her igjen og igjen, om det ikke er noen politisk vilje til faktisk endring? Det sa Rama, ifølge kanalen NRK.

Nyhetene har snakket mye om orkaner, flom, styrtregn og hetebølger det siste året. Mange forskere peker på klimaendringene som årsak.

Røde Kors er bekymret for at det ikke gjøres nok for klima. De slår alarm om de humanitære følgene av klimaendringene.

– Vi er bekymret for det økende gapet mellom det forskere forteller oss at behøves, og det politikerne gjennomfører av tiltak. Det sier Anne Bergh i en pressemelding. Hun er generalsekretær i Røde Kors.