Verden

Har funnet 166 millioner år gamle dinosaurspor

Funnet kan fortelle oss mer om dinosaurene som pleide å vandre på jorda.

Forskere har funnet spor etter dinosaurer i Oxfordshire i England.

Sporene er 166 millioner år gamle. De ble funnet i en kalkgruve i juni.

Funnet gir dypere forståelse av mellomjuratiden. Det sier forskere ved universitetene i Oxford og Birmingham.

– Disse fotsporene er et ekstraordinært vindu inn i dinosaurenes liv. De gir oss detaljer om deres bevegelser og interaksjoner og det tropiske miljøet de levde i. Det sier Kirsty Edgar. Hun er professor i mikropaleontologi ved universitetet i Birmingham.

Planteetere og kjøttetere

Fire grupper med spor viser hvor gigantiske planteetere gikk. Disse er kjent som sauropoder eller «langhalser». Det dreier seg trolig om cetiosaurus, en dinosaur som ble nesten 18 meter lang.

En femte samling med spor tilhører megalosaurus. Det var en ni meter lang kjøtteter.

– Forskere har visst om og studert megalosaurus i lengre tid enn noen andre dinosaurer på jorda. Dette viser at det finnes nye spor etter disse dyrene som venter på å bli funnet. Det sier Emma Nicholls. Hun er paleontolog ved naturhistorisk museum ved Universitetet i Oxford.

Godt dokumentert

40 par med fotspor ble funnet i en annen kalkgruve i området for nesten 30 år siden. Funnet ble sett som et av de viktigste som er gjort, men området er ganske utilgjengelig nå. Det er få bilder fra funnet. Årsaken er at det ble gjort før digitale kameraer og droner med kamera.

Det nye funnet finnes det mange bilder av. Der ble tatt mer enn 20 000 digitale bilder. Droner ble brukt til å lage 3D-modeller av sporene.

Den grundige dokumentasjonen kan styrke framtidige studier. Det kan fortelle oss om hvor store dinosaurene var, hvordan de beveget seg og hvor raskt.

– Funnene er så godt bevart at vi kan se hvordan gjørma flyttet på seg da dinosaurens føtter gikk opp og ned. Det sier Duncan Murdock. Han er jordforsker ved museet i Oxford.

Funnene vil bli utstilt på museet. De vil også bli vist på TV i BBCs «Digging for Britain».