Selskapet Meta eier både Facebook og Instagram.
Meta har lenge hatt eksperter som faktasjekker innlegg på nettstedene. Dette skal de nå slutte med. Det varslet Mark Zuckerberg tirsdag. Han er sjef i Meta.
I stedet skal Meta ha et system der andre brukere kan merke innlegg som villedende. Et slikt system har nettstedet X.
Hvorfor gjør de denne endringen?
Meta mener at ekspertene som har gjort faktasjekk, også er partiske. Systemet har ført til at for mye innhold ble faktasjekket og sensurert, mener de.
Zuckerberg hevder at faktasjekkerne «har gjort mer skade enn nytte, i alle fall i USA». Det sier han i en video.
Endringen får folk til å reagere. Noen mener Meta gjør dette for Donald Trump. Trump har tidligere anklaget Zuckerberg for å drive med sensur.
Zuckerberg sier at Trumps seier i presidentvalget er én av årsakene til endringen. Samtidig kaller han endringen for et «kulturelt vendepunkt». Han sier at ytringsfriheten blir prioritert.
– Svært farlig
Journalist Maria Ressa er én av dem som er imot endringen. Hun er tidligere fredsprisvinner. Verden går inn i en svært farlig tid med denne endringen, sier hun til nyhetsbyrået AFP.
– Mark Zuckerberg sier at det handler om ytringsfrihet. Det er helt galt. Bare hvis du er drevet av profitt, kan du påstå det. Bare hvis du ønsker deg makt og penger, kan du påstå det, sier Ressa til AFP.
– Journalister har regler og etikk. Det Facebook vil gjøre, er å kvitte seg med det, og så la løgner, sinne, frykt og hat infisere hver eneste person på plattformen, sier Ressa.
Endringen vil føre til en verden uten fakta, mener Ressa. «En verden som passer for en diktator», sier hun.
Karianne Steinsland er medierådgiver og lektor ved Oslo Met. Hun mener endringen er problematisk, skriver NRK.
– Hvis vi ender opp i en verden hvor alle kan si hva som helst uten at det faktasjekkes, vil vi få mye mer polarisering enn vi har i dag, sier hun til kanalen.
Er faktasjekkerne partiske?
Den norske organisasjonen Faktisk.no jobber med faktasjekk. De har vært del av Metas program for faktasjekking siden 2018.
For å drive faktasjekk for Meta, må du være medlem av internasjonale organisasjoner for faktasjekk. Som IFCN og EFCSN. Det skriver Faktisk på sine nettsider.
Det er strenge regler for å være med i disse organisasjonene. De som driver med faktasjekk, må blant annet være politisk upartiske. De må følge mange prinsipper som skal sikre uavhengighet og etterrettelighet.
Zuckerbergs påstand om at faktasjekking er en form for sensur, er både feil og dypt problematisk, skriver Faktisk.