Verden
Bilde 1 av 4

232 drept i Tyrkia

Militæret i Tyrkia prøvde å ta makten. Mange vanlige folk prøvde å støtte presidenten. Kampene drepte 232 mennesker.

I helgen har det vært mange begravelser i Tyrkia. 232 personer ble drept. Mer enn 1.400 personer er skadd, skriver nyhetsbyrået NTB.

Fredag kveld skjedde det noe uvanlig. En gruppe av militæret sa at de ville overta styringen av landet. Dette kalles et militærkupp. Militæret mente president Recep Tayyip Erdogan gjorde en dårlig jobb. Det var blitt for mye terror. Og presidenten hadde fått for mye makt alene, mente de. Derfor ville de overta styringen for en stund. Fredag kveld tok de flere ministre som jobber i regjeringen, til fange. Og de satte ut soldater i hovedstaden Istanbul og byen Ankara. Trafikken ble stengt.

Presidenten ble veldig sint da han fikk vite dette. Han sa at folket måtte gå ut i gatene for å stoppe kuppet og støtte ham. Flere titusen personer gjorde dette. Noen bar med seg det tyrkiske flagget. Andre klatret opp på kjøretøyene til militæret. Soldatene til regjeringen skjøt på flyene og kjøretøyene til militæret. Både vanlige folk og soldater ble drept eller skadd. Lørdag morgen er kampene over. Presidenten sa han har vunnet. Militæret hadde gitt opp. Nå skal de som overlevde, straffes, sier presidenten. Trolig vil de bli straffet med døden.

Nesten 6.000 personer har blitt pågrepet etter kampene. Rundt 3.000 er soldater. I tillegg må 3.000 dommere og 8.000 politifolk i landet slutte. Noen eksperter tror presidenten bruker muligheten til å kvitte seg med folk han ikke liker. Det kan få følger for en del politikere.

– Det var viktig å fordømme kuppet i Tyrkia. Det er det minste vi kan gjøre. Rettsstaten må fungere. Men Erdogan kan ikke bruke situasjonen til å gjøre hva han vil, sier Jean-Marc Ayrault. Han er utenriksminister i Frankrike.

Statsminister Erna Solberg mener presidenten heller må tenke motsatt.

– Dette er en god mulighet til å bygge opp en beskyttelse av demokratiet. Og løfte opp tyrkisk rettssikkerhet, sier statsminister Erna Solberg til NTB.

Dette er utenriksminister Børge Brende enig i.

– Det er viktig at presidenten ser at de som støttet ham og demokratiet var politikere, pressen og vanlige folk, sier han.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå