Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

29 drept av aske

En sky av røyk og aske ble spydd ut av vulkanen på øya Java. Minst 29 mennesker er døde i vulkan-utbruddet i Indonesia.

Myndighetene i Indonesia hadde i flere dager advart om at vulkanen Merapi skulle få et utbrudd. Tirsdag ettermiddag kom utbruddet. Den glohete asken blåste ned over landsbyer nær vulkanen.

– Til nå er 29 personer døde. De fleste av dem hadde brannskader på mellom 45 og 90 prosent av kroppen. De var dekket av vulkanaske, sier Banu Hermawan. Han er talsmann for Sardjito-sykehuset i byen Yogyakarta.

En reporter og to frivillige er blant de drepte,  En tre måneder gammel baby døde på grunn av problemer med å puste.
– Spedbarnet fikk alvorlige puste-problemer etter å ha pustet inn vulkansk støv. Vi kunne ikke hjelpe barnet, sier en lege til MetroTV.

Rundt 19.000 mennesker bor i et risiko-område på 10 kilometer rundt vulkanen. Alle fikk ordre om å evakuere.
Men mange nektet å forlate avlinger og husdyr. Flere har fått brannskader, og varm aske skaper fortsatt store problemer.

Rundt 3.000 personer var allerede flyttet til i midlertidige leirer tirsdag. Samtidig evakuerte lastebiler tusenvis av livredde mennesker, mange iført maske.
De evakuerte er flyttet til rundt 60 tilfluktssentre. Røde Kors deler ut telt, tepper og presenninger, skriver nyhetsbyrået NTB.

Merapi-vulkanen er nesten 3.000 meter høy. Den er den mest aktive av de 69 vulkanene i Indonesia som det er registrert utbrudd i. I 1930 døde 1.300 mennesker da vulkanen hadde utbrudd. Sist den hadde utbrudd, var i 2006. Da døde to personer.

Tirsdag døde over 100 mennesker i en tsunami i Indonesia. Samtidig er flere hundre mennesker savnet etter den store bølgen.

LES MER HER: Minst 108 døde i stor flodbølge