Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

3.355 ganger for høy stråling

Strålingen utenfor atom-kraftverket Fukushima i Japan er 3.355 ganger høyere enn normalt.

Det lekker fortsatt fra atom-kraftverket Fukushima i Japan. KJølingen ved anlegget bleer ødelagt. Det skjedde i jordskjelvet og tsunamien 11. mars. Radioaktive stoffer er spredt i lufta og i sjøen. Nå er det målt høye verdier av stråling i havet utenfor kraftverket.

Det ble målt 3.355 ganger høyere mengde jod i havet enn det tillatte nivået. Det melder japanske atomsikkerhets-myndigheter.

LES MER HER:Frykter mer stråling

Søndag var nivået 1.850 ganger det tillatte. Lørdag var det 1.250 ganger mer enn det som er lovlig. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Du kan lese alle sakene om katastrofen i Japan her.

NYHETSGRAFIKK: Kraftverket som truer Japan

Tokyo Electric Power Company (Tepco) eier kraftverket. De sier at de ikke vet hvordan havet er blitt radioaktivt. Det har vært flere eksplosjoner og branner ved Fukushima. Folk som bor rundt kraftverket, ble ekvakuert for over en uke siden.

Tepco og myndighetene sier at strålingen i havet ikke er farlig for menneskers helse. Det er siden befolkningen er evakuert og ingen fisker i området.

Avisa Asahi Shimbun skriver at de ødelagte reaktor-bygningene kan bli dekket til med sement. Hensikten er å dempe strålingen.

LES MER HER: Kjemper fortsatt ved atom-kraftverket