Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

30.000 skal teste ny vaksine

Mange i USA er villige til å teste det som kan bli en vaksine mot korona. Der skal det bli testet flere mulige vaksiner, og nå er det i gang.

30.000 frivillige er klare til å få en vaksine mot korona. Nå er den siste fasen av testingen av en vaksine fra USA i gang. Det vil bli den største testen av en vaksine mot korona i verden. Det er firmaet Moderna som har laget vaksinen. Det har de gjort sammen med det amerikanske helseinstituttet (NIH).

Les også: Hackere skal ha prøvd å stjele forskning på korona

De har startet den siste fasen i testene. Det vil gi svar på om vaksinen virker godt nok. Halvparten av de 30.000 som deltar, vil få vaksinen. Den andre halvparten får placebo. Det er et stoff som er uten medisinsk effekt. Håpet er at de som får vaksinen har bedre nytte av den, enn de som får placebo.

Testingen mandag ble gjort i Savannah. Det er i delstaten Georgia. Men folk fra over 80 ulike steder rundt om i USA skal delta i testen.

Les også: Mange flere får korona i USA

Tidligere i juli startet mindre tester av en vaksine fra Kina. Det ble også gjort tester med en vaksine som er laget i Storbritannia. Det er gjort ved universitetet i Oxford. Disse testene er gjort i Brasil og andre land som er hardt rammet av korona.

USA har krevd at det skal bli gjort egne tester av vaksiner som kan bli brukt i landet. En ny studie på vaksiner skal bli gjort hver måned denne høsten. Hver av studiene skal ha 30.000 frivillige.

Les også: Sju av ti sier de vil ta korona-vaksine

Universitetet i Oxford skal ha sin siste fase av testen i august. Firmaet Johnson & Johnson skal teste en mulig vaksine i september. Firmaet Novavax skal gjøre det samme i oktober. Også firmaet Pfizer har en plan om å gjøre en studie med 30.000 frivillige. Det er også planer om å få det til i løpet av sommeren.